gas pipelinefoot EPA-EFE/MARCIN BIELECKI

Tokom energetske krize, nastale usled rata u Ukrajini, prosečna potrošnja prirodnog gasa u Evropskoj uniji je opala a u Srbiji se neznatno povećala, zbog većeg obima gasifikacije u našoj zemlji.

Kako ističe stručna javnost u oba slučaja postignuti rezultati nisu, bar ne presudno, plod ambiciozno najavljene štednje “plavog energenta” već je za njih zaslužna izuzetno blaga zima koje ove sezone kao da nije ni bilo.

Podaci Eurostata pokazuju da je prosečna potrošnja gasa u EU opala za 19,3 odsto dok je u našoj zemlji povećana za tri odsto. Kada je reč o zemljama Evropske unije ova statistika se odnosi na period od avgusta prošle do januara tekuće godine, u odnosu na isto razdoblje između 2017. i 2022. godine.

Kao deo plana za okončanje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva, EU je postavila cilj da smanji potrošnju gasa za 15 odsto u razdoblju od avgusta 2022. do marta 2023. godine, u poređenju sa prosekom u istom periodu od pet prethodnih godina.

Najmanji pad potrošnje gasa zabeležila je Irska, od 0,3 odsto a svoju potrošnju u značajno su smanjile Španija (13,7 odsto) i Slovenija (14,2 odsto). Generalno posmatrano, u većini zemalja člania EU potrošnja je pala za više od ciljanih 15 odsto u nekima i za više od 40 odsto poput Finske (57,3 odsto), Litvanije (47,9 odsto) i Švedske (40,2 odsto).

Sa druge strane potrošnja je, među članicama Evropske unije, povećana na Malti 7,1 odsto i Slovačkoj za 2,6 odsto.

Od država koje nisu u članstvu EU, potrošnju je najviše smanjila Moldavija za oko 60 odsto pa potom Albanija za 35,4 odsto a sa druge strane znatno ju je povećala Gruzija za 15,4 odsto.

Kada posmatramo naš region, u smanjenju potrošnje gasa najbolje rezultate je ostvarila Severna Makedonija sa 26 odsto “plavog energenta” manje u periodu od avgusta do novembra prošle godine nego u istom periodu od 2017. do 2021. godine. Hrvatska je takođe premašila predviđenih 15 odsto smanjenja i imala pad potrošnje gasa od 22,9 odsto u navedenim mesecima.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da je smanjenje potrošnje gasa u Evropskoj uniji gotovo isključivo produkt prilično visokih temperatura za zimski period dok je uticaj mera štednje zanemarljiv.

– To što su u zemljama Evropske unije snižavali temperaturu grejanja u stanovima, kako bi se uštedelo na gasu, samo je simbolično smanjilo potrošnju. Osnovni razlog zbog čega je došlo do prosečne uštede od 19,3 odsto u EU je blaga zima koja je ulovila da se potroše manje količine gasa – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, rast potrošnje u Srbiji je neznatan i ne može se smatrati lošim rezultatom u uslovima štednje zbog energetske krize te da je do povećanja obima potrošnje od tri odsto došlo zbog toga što je povećan broj potrošača koji su se priključili na gasovodnu mrežu.

– Suočili smo se sa situacijom da su zbog krize cene pojedinih energenata skočile, poput peleta. To je motivisalo određeni broj potrošača da se priključi na gasovodnu mrežu kao i deo onih koji smatraju da je komfornije da koriste gas umesto drva i uglja za zagrevanje svojih domova. Shodno tome, korišćenje gasa je postalo isplativo i povećalo je njegovu potrošnju – navodi Gavrilović.

On ističe da je na povećanje potrošnje gasa u Srbiji uticalo i to što je “Srbijagas” formirao dovoljne zalihe “plavog energenta” u podzemnim skladištima u Banatskom dvoru i Mađarskoj koje su kupljene u vreme dok je gas na tržištu bio jeftiniji pa je bilo isplativije da se koristi za dobijanje struje u termoelektranama – toplanama u zemlji umesto da se uvozi struja tokom zimske sezone kada cena je najviša.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže za Danas da je blaga zima uticala da se smanji potrošnja gasa ne samo u zemljama Evropske unije već i u Srbiji.

– Da je zima bila hladnija potrošnja gasa u Srbiji bi bila veća nego što je dosad slučaj u toku zimske sezone. To se kao što znamo ipak nije desilo što je i omogućilo da se potrošnja gasa u našoj zemlji malo i poveća. Srbijagas je ponudio povoljnije uslove za priključenje na gasovodnu mrežu za potrošače što je uslovilo da se veći broj njih opedeli za korišćenje te usluge – ističe Vuletić.

Kada je pak reč o smanjenju potrošnje gasa u Evropskoj uniji naš sagovornik ističe da je njene članice poslužila sreća da ove zime nije bilo naročito niskih temperatura a one su dodatno primenjivale i mere štednje kako bi potrošnja gasa bila niža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari