Vlada dala saglasnost na ugovore sa investitorima za ulaganja od sedam milijardi dinara 1foto M.K./ATAImages

Vlada Republike Srbije dala je na današnjoj sednici saglasnost za zaključivanje novih ugovora sa šest privrednih društava o investicionim projektima čija je ukupna vrednost ulaganja veća od sedam milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo privrede kojim trenutno upravlja Siniša Mali nakon smene Radeta Baste.

Kako se navodi u saopštenju, na predlog  Ministarstva privrede, data je saglasnost za zaključivanje ugovora sa kompanijama Puratos Beograd, Yusei Machinery, Jugotex Production, Pionir Beograd, Haix Oprema i Stublina HBB Group Aranđelovac.

„Pomenuti investicioni projekti doprineće otvaranju novih 1.180 radnih mesta u Kragujevcu, Nišu, Krupnju, Subotici, Vranju i Aranđelovcu“, navodi se u saopštenju.

Ministar Siniša Mali rekao je da Ministarstvo privrede na ovaj način nastavlja državnu politiku privlačenja direktnih stranih investicija, kao i politiku podrške domaćih investicija.

„Dobar je signal što investitori dalje šire svoje investicije, ulažu u nove projekte, i na taj način dodatno zapošljavaju ljude. Na ovaj način će biti otvoreno 1.180 radnih mesta u okviru šest različitih kompanija sa kojima će biti zaključen ugovor. Mi inače vredno radimo na privlačenju investitora i otvaranju fabrika.

Ne samo što na taj način zapošljavamo ljude, već i dovodimo najsavremeniju tehnologiju i našu privredu činimo konkurentnijom. Sve to će uvećati naš BDP i ekonomsku snagu, a samim tim i obezbediti još bolji životni standard našim građanima. Zahvaljujući takvoj ekonomskoj politici, uspeli smo da prebrodimo prethodnih par godina svetske krize i da ostanemo u potpunosti stabilni, zadržavajući punu zaposlenost“, rekao je Mali.

Privredno društvo Puratos Beograd osnovano je 1996. godine i u vlasništvu je renomirane kompanije Puratos Group iz Belgije koja se bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda. Kompanija planira da kroz projekat opremanja novog proizvodnog pogona za proizvodnju margarina i drugih praškastih proizvoda u Kragujevcu do kraja 2024. godine uloži 3.295.042 evra i zaposli 30 novih radnika.

Investicija Yusei Machinery odnosi se na otvaranje proizvodnog  pogona za injekciono livenje i aluminizaciju plastičnih komponenti automobila u Nišu. U planu je da kraja 2026. godine investira 20.750.000 evra i zaposli 280 novih radnika.

Kompanija Jugotex Production u opštini Krupanj planira opremanje proizvodnog pogona namenjenog proizvodnji tekstilnih predmeta. Investicioni projektom će do kraja 2024. godine zaposliti 150 novih radnika i investirati 2.556.000 evra.

Kompanija Pionir je u vlasništvu Amasis doo Beograd koja posluje u oblasti prehrambene industrije i poseduje proizvodne pogone u Subotici, Paraćinu i Prokuplju. Jedan je od vodećih proizvođača konditorskih proizvoda na jugu Evrope, a do kraja ove godine će investirati 2.610.000 evra u automatizaciju termotehničkih sistema u fabrici u Subotici u kojoj se i proizvodi najveći deo asortimana.

Haix Oprema planira uspostavljanje proizvodnje obuće u Vranju, a zahvaljujući tome biće zaposlen 651 novi radnik na neodređeno vreme do kraja 2025. godine i investirano 2.805.510 evra.

Takođe, država će subvencionisati i rekonstrukciju i dogradnju hotela „Šumadija“ u Aranđelovcu, čiji je nosilac privredno društvo Stublina HBB Group. Kako je planirano, do kraja 2025. godine, Stublina HBB Group će u opštini Aranđelovac zaposliti 70 novih radnika i investirati 30.000.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari