Državni vrh Putina informisao pre građana Srbije 1Foto: FoNet/ AP

Umesto da informaciju o početku radova na izgradnji gasovoda Turski tok kroz Srbiju prvo predoči onima koji su za to najzainteresovaniji, a to su potrošači, državnom vrhu Srbije je očito bilo važnije da o tome prvo obavesti Vladimira Putina, predsednika Ruske Federacije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče tokom boravka u Kini na forumu „Pojas i put“ Putinu, koji je takođe tamo prisutan, pokazao „prve fotografije o početku gradnje gasovoda Turski tok kroz Srbiju“. Pokušali smo da od saradnika predsednika Vučića saznamo šta je bilo na fotografijama koje su pokazane njegovom ruskom kolegi, ali nismo dobili odgovor sem da je fotografije Vučiću predao Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike neposredno pred sastanak sa Putinom.

Pored toga zbog čega je bitno da Putin pre javnosti u Srbiji sazna da je u našoj zemlji počela izgradnja Turskog toka pokušali smo od nadležnih da dobijemo odgovor i kako je moguće da je ta izgradnja uopšte startovala bez dozvole Evropske unije koja je nužna, ali ni na to pitanje nam nije odgovoreno. Takođe, u ovom trenutku je nepoznanica šta je konkretno Putin imao priliku da vidi na fotografijama ali stručna javnost u Srbiji navodi da je reč o pripremanju terena za postavljanje cevovoda.

– Obeležavanje trase kojom će ići Turski tok je nešto što je već urađeno tako da su na fotografijama najverovatnije pripremni radovi na samom terenu. Reč je o radovima koje sprovodi građevinska mehanizacija na pripremi terena za postavljanje cevi kojima će se gas transportovati – objašnjava za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

Prema njegovim rečima, činjenica da je Vučić Putinu pokazao fotografije početka radova na izgradnji Turskog toka kroz Srbiju znači da postoje jasne garancije Nemačke, kao jedne od najuticajnijih zemalja u Evropskoj uniji, da je odbacila politiku Vašingtona koji se protivi sprovođenju bilo kog ruskog gasnog projekta u Evropi.

– Takav stav Nemačke koja ima važnu ulogu u Evropskoj uniji, faktički znači da će Brisel odobriti izgradnju Turskog toka kroz Evropu te da više ne postoji bilo kakva prepreka da se taj gasovod gradi kroz teritoriju Srbije – smatra Vuletić.

LJubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu ističe da Vučićev gest, odnosno činjenica da je pokazao Putinu fotografije početka izgradnje Turskog toka kroz Srbiju, znači da je prethodno dobio jasne garancije da će taj projekat biti realizovan.

– Sasvim je očito da je predsednik Vučić takve garancije dobio ne samo od Moskve već i od Sofije što je omogućilo da se sa radovima u Srbiji, kako se tvrdi, i započne. Mislim da je posebno ohrabrenje za Srbiju u konkretnom slučaju to što je Bugarska spremna da gasovod Turski tok gradi po svaku cenu pa čak, i ako ne dobije dozvolu EU, da revitalizuje postojeći gasovod, da ga proširi, pa bi se i na taj način Srbija mogla snabdevati određenim količinama gasa iz pravca te zemlje. Kako sada stoje stvari očito je da će projekat biti sproveden što je ohrabrilo Beograd da obelodani da su radovi na Turskom toku u našoj zemlji već počeli – zaključuje Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari