DS: Da li je test na koronu osam ili 35 evra? 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas od premijerke Srbije Ane Brnabić da objasni kako se došlo do cene od 700.000 evra za testiranje 20.000 ljudi na korona virus, uz napomenu da je ta cena „u najmanju ruku diskutabilna“.

Ako bismo pretpostavili da se pomenuta cifra od 700. 000 evra odnosila na 20.000 PCR testova koji se obave na dnevnom nivou, došli bismo do zaključka da jedno testiranje košta 35 evra, istakao je predsednik Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu Nebojša Novaković.

On je ukazao da Svetska zdravstvena organizacija ima listu preporučenih dobavljača, kao i cena, kada je u pitanju nabavka medicinske aparature i opreme, a u slučaju PCR testova, reagenasa i ostalog neophodnog za izvođenje testa, ta cena je oko osam evra.

Na tu cenu bi trebalo dodati jedino ljudski rad, kao i dezinfekciona sredstva, što bi u našem slučaju iznosilo skoro 27 evra po testiranju, dodao je Novaković, navodi DS. Novaković je ukazao i da javnosti nikada nije predstavljeno koliko od ukupnog broja testiranih ima PCR, a koliko seroloških testova, koji su dosta povoljniji po ceni.

Uz to, ukupni broj testiranih odnosi se i na one testove koje plaćaju sami građani po ceni od 6.000 dinara. Sa ove dve nepoznate, ukupnim brojem seroloških testova, kao i brojem PCR testova čiju tarifu uplaćuju sami građani prilikom testiranja, potencijalno ispada da jedan PCR test državu staje znatno više od 35 evra, rekao je Novaković. Premierka Ana Brnabić izjavila je u ponedeljka za TV Pink da Srbija samo na testove za koronavirus potroši dnevno više od 700.000 evra i da je to cena za 20.000 testiranja dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.