Uvredljiv odgovor na argumentovanu kritiku: Sagovornici Danasa o reakciji Dušana Bajatovića na izveštaj Fiskalnog saveta 1Foto: Beta/Milan Obradović

Izveštaji nezavisnih državnih organa imaju tu nesreću da u najvećem broju slučajeva prolaze mimo pažnje javnosti. Takvu sudbinu bi po svemu sudeći imao i godišnji izveštaj Fiskalnog saveta za 2022. godinu koji je u petak obrazlagao predsednik saveta Pavle Petrović da nije bilo propratnog komentara direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića.

Naime, slušajući izlaganje u kojem je Petrović, između ostalog govorio i o “pogubnoj vezi politike i poslovanja” Bajatović je naveo da je “jedno biti profesor i voditi eksel tabelu, a drugo voditi preduzeće sa različitim promenama na tržištu i zahtevima”.

Bajatović je sednici skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, prisustvovao kao narodni poslanik i potpredsednik odbora. On je istovremeno i direktor Srbijagasa, javnog preduzeća koje se u sličnim izveštajima često apostrofira kao jedan od najvećih problema u kontekstu stabilnosti javnih finansija.

Komentarišući Bajatovićevu opasku, ekonomista i bivši član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković napominje da ona sve govori.

– Ona otkriva i koliko političari sebe visoko cene i kakav status u njihovim očima imaju znanje i nauka. Svoditi ulogu profesora univerziteta na vođenje eksel tabele je naprosto bahato i uvredljivo, ističe Šuković.

Profesor emeritus Alfa BK univerziteta Ljubomir Madžar naglašava da je Bajatovićeva izjava u principu tačna, ali da i pored toga ona ne predstavlja adekvatan odgovor na sistemsku i veoma argumentovanu kritiku koju na račun poslovanja Srbijagasa Fiskalni savet već godinama unazad isnosi.

– Pošteno govoreći, najgora stvar u poslovanju Srbijagasa je činjenica da Vlada Srbije određuje prodajnu cenu gasa koja je često niža i od nabavne. U takvoj situaciji, preduzeće ne može da bude rentabilno, te je neophodno pokrivati gubitke koji neminovno nastaju, što se redovno i čini. U tom smislu, svaka kritika Srbijagasa treba da bude usmerena ka Vladi Srbije, zaključuje Madžar.

Profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ognjena Radonjića, Bajatovićev komentar na Petrovićevo izlaganje, asociralo je na njegovu diplomu doktora nauka.

Naime, Bajatović je pre dve godine odbranio doktorsku disertaciju na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

On je, podsetimo, položio sve ispite na doktorskim studijama sa prosečnom ocenom 10, a mediji su objavili izjave studenata koji tvrde da ga nisu videli na predavanjima ili na ispitima.

Parafrazirajući Bajatovićevu izjavu, Radonjić napominje da je jedno biti student doktorskih studija koji redovno pohađa predavanja, a drugo je biti višedecenijski direktor Srbijagasa i student doktorskih studija kojeg niko nikada nije video na predavanjima.

“Jedno je biti student doktorskih studija koji redovno izlazi na ispite, a drugo je biti višedecenijski direktor Srbijagasa i student doktorskih studija kojeg niko nikada nije video na ispitima.

Jedno je biti student doktorskih studija koji doktorsku tezu piše nekoliko godina, a drugo je biti višedecenijski direktor Srbijagasa i student doktorskih studija koji je napisao doktorsku tezu za nekoliko meseci.

Jedno je biti profesor univerziteta kojem je potrebno nekoliko godina da objavi rad u vrhunskom naučnom časopisu, a drugo je biti višedecenijski direktor Srbijagasa i student doktorskih studija koji je u jednoj godini objavio tri rada u vrhunskim naučnim časopisima.

Jedno je biti višedecenijski direktor Srbijagasa koji je tvrdio da je završio Ekonomski fakultet u Subotici, a drugo je biti višedecenijski direktor Srbijagasa koji nije završio Ekonomski fakultet u Subotici već Megatrend u Zaječaru.

Jedinstveno je biti višedecenijski direktor Srbijagasa, diplomirati na Megatrendu i doktorirati na Fakultetu tehničkih nauka”, ističe Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari