Duševna bol vredan pola miliona dinara 1

Protiv izdavača Danasa, glavnog i odgovornog urednika i novinarke koja je pisala o sumnjivoj diplomi, sudska veštakinja Mirjana Labović podnela je Višem sudu u Beogradu tužbu radi naknade štete, koju je procenila na pola miliona dinara.

Ona je u tužbi priložila kopije serije tekstova koji su od početka aprila ove godine doveli u sumnju verodostojnost njene diplome, jer je na njoj navedeno da je izdata na Univerzitetu Kosova u Prištini, iako se ta ustanova od osnivanja 1969. godine, po matrici svih ostalih u zemlji i svetu, zvala Univerzitet u Prištini. Takođe su sporni bili i potpisi na tom dokumentu, jer je ime dekana pogrešno napisano, a kao rektor je navedena osoba koja je to postala nekoliko godina nakon što je papir izdat. Povod za seriju tekstova bilo je pre svega to što institucije nisu reagovale niti su u prvom momentu pokretale bilo kakvu proceduru kojom bi se utvrdilo pravo stanje. U ovom trenutku, ali po nalogu Agencije za borbu protiv korupcije iz juna ove godine, istragu je otvorilo Prvo osnovno javno tužilaštvo, koje za sada ima nalaz policije, ali ne i izjašnjenje Ministarstva prosvete kome je posle prve urgencije poslata i druga, preko Vlade Srbije. Inače, Ministarstvo je prošle godine već odgovorilo na pitanje građanina koji se takođe interesovao za verodostojnost te diplome – tada je rečeno da je zvaničan naziv Univerzitet u Prištini i da se od osnivanja do danas nije menjao.

Tekstovi u Danasu takođe su se bavili i činjenicom da je Gradski zavod za veštačenje, gde je Labovićeva zaposlena, mesecima odbijao da nam dostavi podatke o predmetima u kojima je ona bila angažovana, a to je učinio tek nakon promene direktora i 400.000 dinara kazne koju im je izrekao Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ali i nakon desetine novih zahteva za istim informacijama, koji su Zavodu stigli preteći da iznos kazne premaši dva miliona dinara.

Inače, Labovićeva je pre dve nedelje dostavila Danasu potvrdu Univerziteta u Prištini da je završila fakultet i izvod iz evidencije o položenim ispitima, što je unelo novu enigmu u taj slučaj, jer se prosek dobijenih ocena iz tog dokumenta ne slaže sa onim što je navedeno u diplomi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari