ECB prestaje da štampa pare, Srbija „bezbedna“ bar još godinu dana

Ostavite komentar


  1. E moji profesori, zapamticemo vase izjave, ja mislim da ce se ove mere ECB itekako odraziti na zivot u Srbiji. Prvo sto ce se dogoditi je rast kamatnih stoma, a tu ce najvise pretrpeti gradjani i privreda, koji su se kreditno zaduzili. Dinar ce naglo oslabiti zbog odlaska stranih fondova koji su kupovali nase obveznice jer su imali vece kamate, a to ce dodatno da ugrozi zaduzene gradjane. Vucicevih 500 e. prosecne plate se odlaze za 10 g. najmanje.

    1. Cim se kamate povecaju, sledi manje zaduzivanje, a time i privredna aktivnost, sa gubitkom jednog velikog trzista, a i odlivom nasih gradjana pada i potrosnja sto dodatno smanjuje privrednu aktivnost. Iditi na neki sajt svi prodaju NIKO ne kupuje, to je vec dovoljan pokazatelj nase ekonomije.

  2. Navedena fiskalna politika ECB se ne zove „kvantitativne olakšice“, već kvantitativno popuštanje- quantitative easing.

  3. Свет опасно потцењује колико ће тешко да се избори ЦЕБ са овин стањем
    Тржиште не може дуго скривати знаке упозорења. Прелазак на строжије монетарне политике на Западу врши притисак на вредности глобалног капитала и вредности некретнина. Још критичније је слабљење кредитних тржишта. Прекомерно задуживање тржишта у развоју се суочавају са повећањем трошкова позајмљивања и мањком долара..
    Нико не помиње пораст нефинансијских ризика – од правних потешкоћа , до британског Брегзита, до политичке нестабилности у Француској, Немачкој, Италији, па чак и Саудијској Арабији. Неизвесност ће утицати на реалну економију, првенствено кроз ефекат богатства опадајућих вредности имовине и смањене понуде кредита.
    Инвеститори морају почети да се фокусирају на то како најбоље реаговати на нову кризу.
    Па ипак, чак и након пораста каматних стопа у ЕУ, ЕЦБ нема довољно простора за смањење стопа, без много негативних ефеката. У Европи би захтевало значајно негативне нивое, што би вероватно било политички немогуће. Негативне стопе су прикривени начин отписа дуга; они кажњавају штедише и слабе банкарски систем.
    Фискална политика не нуди много алтернатива. У већини већих економија, она је већ експанзивна, мада у различитим степенима. Већина економија подстиче високе и све веће нивое државног дуга, као и значајне недовршене обавезе за пензије и здравствену заштиту.

  4. Pa to su oni isti profesori koji su Svetsku ekonomsku krizu 2008. godine komentarisali kao sansu. Kada EU ima laku ekonomsku kijavicu, Srbija dobije tuberkulozu. Vrlo brzo zaduzenost Srbije ce porasti dramaticno, a plate i penzije ce imati pad realne vrednosti. U onako siromasnoj Srbiji narednih godina ceka nas ekonomski sunovrat.

  5. U Srbiji se ne zna dal su gori ekonomski ili politicki analiticari. Prvi tvrde kako nam ekonomija cveta, a drugi kako nam je u poslednjih pet-sest godina DRZAVA STABILNA. Fatamorgana, jer mi kao gradjani uopste nemamo utisak da imamo drzavu, a tek ekonomija nam se u potpunosti raspala.
    Tvrdnja da je Srbija monetarno bezbedana jos godinu dana, uprkos ukidanju PRIMARNE EMISIJE EURA, to jest prekidu sa tzv. kvantitativnim olaksicama Evropske centralne banke, ravna je onoj prici da uranijum izbacen za vreme bombardovanja 1999. godine, nije opasan jer moze da se koristi kao zubarski materijal. Narodu Srbije su te “kvantitativne olaksice ECB” nametnuli. Mi smo pretrpeli i tek cemo trpeti ogromne stete. Samo cemo se malo manje druziti sa MMF-om, koji ce verovatno vec od sledece godine izmeniti metodologiju pracenja napredka ekonomije jedne zemlje.
    Da bi narodu u Srbiji bilo jasno o cemu je rec, stampanje eura, kao I ranije dolarska primarna emisija, sluzile su dosada interesima samo SAD I 28 drzava clanica EU, da bi legalizovali I povukli profit ostvaren od zelenaskih investicaij u istocnu Evropu, a pre svega Rusiju, koje su tamo plasirane od 1991. godine do danas. Posto vise nema stampanja eura Britanci su na vreme napustili zajednicu. A, Srbija , kao i sve bivse Yu-republike , sem Hrvatske i Slovenije su posluzile kao TERITORIJE ZA PRANJE TIH PARA. Trideset sedam ili cetrdeset milijardi eura, u ovoj poslednjoj turi od marta 2015. Godine, nebitno je.
    Bitno je zbog cega smo mi to radili i kakav ce na kraju biti ishod tih finansijski operacija. Kao prvo te eure mi gradjani nismo ni mogli da vidimo, jer za razliku od americkih dolara koji su se takodje po istom obrazcu prali sirom Sveta pa i kod nas sve do 2008. godine, ove evropske pare brze su iznosene nego sto ih je neko fiktivno uneo. A unosili su ih klasicno kroz privatizacije preduzeca, donacije, medjunarodnu podrsku specijalizovanim projektima i slicnim paravanima, koje za potrebe stranih filantropa kreiraju revizorske institucije, investicione banke i specijalizovani fondovi I agencije pojedinih drzava kao sto je nemacki KVF, americki USAID i ruski tajkunski projekti dislocirani u Velikoj Britaniji i na Bliskom istoku(Emirati, Saudijska Arabija).
    Pravilo je da se pri pranju para 20 odsto zadrzava kao cena usluge legalizacije tog novca. Medjutim, oni koji su stampali pare unapred su pripremili MEHANIZME kako da nam isisaju i tih 20 odsto po okoncanjju posla. I ne samo to, vec da ovim fiktivnim novcem kupi u nasoj zemlji sve sto postoji a da ih nista ne kosta. Treba znati da se primarna emisija smatra legalnim poslom, ali samo ako je u okviru drzava nad kojima ECB ima suverenitet i korespodentski odnos. Medjutim ubacivanje primarne emisije eura u nas dinarski monetarni sistem, nije nista drugo nego kriminalna radnja. Euro iz primerne emisije razlikuje se od falsifikovanog EURA samo po tome ko ga stampa, jer je bez pokrica u robi I zlatu, ali njime su Nemci, Rusi, Austrijanci, Madjari, Britanci, Francuzi, Italijani, Holandjani…postali vlasnici nad mnogo zemljisnih poseda, fabrika, gradjevinskog zemljista, stabenih I poslovnih objekata, aerodrome, vrednih kompanija. Sve je prodato sume, voda, struja, banke, skole, banje, instituti
    I jos jedno najvaznije pranjem novca iz primarne emisije ECB nekoliko mocnika, pre svega iz Nemacke, formalno je otplatilo Kosovo I Metohiju, a da nije dalo ni gros. Tvrditi da je sve ukalkulisano I da se ne ocekuju lomovi, moze govoriti samo neko sa pozicije ljjudi koji su nas u sve ovo uvukli I njihovi glasnogovornici, zbog licen POHLEPE ZA VLASCU I KORISTOLJUBLJA: Tomislava Nikolica I Aleksandra Vucica. I naravno onaj koji je to sve pripremio pre 20 godina, A KOJI JE SADA KAO OPRAVDANO ODSUTAN.
    Ali narod Srbije dugo ce patiti zbog zlocina koji su pocinili PERACI PARA. I pitanje je da li ce se ikada oporaviti, jer smo najveci nacionalni resurs zemlje: RUDNO I ZEMLJISNO BLAGO Kosova I Metohije, vrednog oko 500 milijardi dolara, bukvalno poklonili za nepune DVE MILIJARDE EVRA kesa, koje su medju sobom podelili onih nekoliko vidljivih I isto toliko nevidljivh Brankovica.
    P.S.jedini razlog da se ovaj komentar ne objavi moze biti CENZURA I skrivanje neprijatne istine

Ostavite komentar


Ekonomija

"Nije normalno da gurate firmu koju ste vi osnovali u propast, a da plaćate privatnu firmu za isti posao": Šta bi privatizacija GSP-a značila za grad, a šta za građane? 10

„Nije normalno da gurate firmu koju ste vi osnovali u propast, a da plaćate privatnu firmu za isti posao“: Šta bi privatizacija GSP-a značila za grad, a šta za građane?

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić još ranije najavio je da će neke od linija gradskog prevoza na potezima od „100“ do „700“ biti prepuštene privatnim prevoznicima. Međutim sindikati GSP-a protive se ovoj ideji i najavljuju proteste i blokade ukoliko ne dođe do razgovora o ovoj temi.

Naslovna strana

Naslovna strana za 8. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.