Eko parkovi u Kladovu i Boru 1Foto: Pixabay/Avi_acl

Među lokalnim samoupravama u Srbiji sa kojima su u Ministarstvu zaštite životne sredine potpisani ugovori o sufinansiranju realizacije projekata zaštite i očuvanja zemljišta kao prirodnog resursa, za šta će iz budžeta ministarstva u ovoj godini biti izdvojeno gotovo 333 miliona dinara, nalaze se Bor i Kladovo.

Za realizaciju projekta “Rekultivacija zemljišta u centru sela Rtkovo” kladovskoj opštini Ministarstvo za zaštitu životne sredine odobrilo je četiri miliona dinara, a iz opštinskog budžeta biće obezbeđeno još milion dinara.

Ovim sredstvima će devastirano zemljište na kome je divlja deponija biti uređeno i oplemenjeno zelenim sadržajima, te će postati  eko park i dečije igralište sa pratećim mobilijarom.

I grad Bor je jedna od 43 lokalne samouprave u Srbiji koje je dobilo sredstva za uređenje zemljišta i izgradnju novih „zelenih“ sadržaja od Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Prema navodima nadležnih, Ekološki omladinski park biće zaokružena urbanistička celina izgrađena između Zelenog bulevara i Ulice Kralja Petra Prvog u blizini osnovih škola “Dušan Radović” i “3.oktobar” i Studentskog doma.

Raspolagaće stazama za šetnju, klupama, interaktivim tablama, vodenim površinama  i kako se očekuje postaće zeleni kutak grada.

Ministarstvo zaštite životne sredine sufinasiraće realizaciju ovo projekta sa 18 miliona dinara, a 4,5 miliona dinara obezbediće grad Bor.

Realizacija projekata kojima je resorno ministarstvo odobrilo sredstva treba da bude završena do 30. novembra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari