"Eko partner", projekat za popularizaciju reciklaže ambalažnog otpada u ugostiteljskim objektima 1Foto: Vojislav Stojsavljević/Danas

Kompanija Sekopak koja se bavi reciklažom ambalažnog otpada predstavila je projekat „Eko partner“ u okviru kog će ugostiteljski objekti koji razdvajaju otpad i predaju ga Sekopaku dobijati oznaku pod ovim nazivom, koju će moći da istaknu na ulazu kako bi mogli da privuku kupce koji žele da podrže ekološki odgovorne kompanije.

Generalna direktorka Sekopak-a Violeta Belanović Kokir rekla je da će projekat prvo započeti u Beogradu, a da se nada da će imati sve veći broj partnera na „eko mapi“.

Belanović Kokir je ukazala da veliki broj objekata nema svest da ima zakonsku obavezu i da mora da se uključi u ovaj sistem.

Kako je dodala, najveći procenat je staklena ambalaža u ugostiteljskim objektima.

Projekat se sastoji od nekoliko segmenata. Pre svega, potrebno je postavljanje kontejnera i kanti u okviru ugostiteljskih objekata, posebno za staklenu ambalažu, ali i druge vrste ambalažnog otpada. Zatim objekti dobijaju oznaku „eko partner“, a na kraju Sekopak prikuplja otpad i vodi računa da zaista i završi na reciklaži.

U Srbiji, inače, ugostiteljski objekti imaju zakonsku obavezu da odvajaju ambalažni otpad u okviru svojih lokala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari