Ekonomisti: Srbija je sada otpornija na moguću krizu nego 2008. godine 1Foto: FoNet/ Slobodan Miljević

Srbija je sada u mnogo boljoj poziciji i biće otpornija na moguću novu svetsku krizu, rekao je danas saradnik časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT) Ivan Nikolić.

On je na konferenciji za novinare rekao da je sada spoljni dug Srbije manji nego 2008. godine i da su neto devizne rezerve preko deset milijardi evra.

„Devizne rezerve su 2008. godine bile samo tri do 3,5 milijardi evra, a platni deficit je bio oko 24 odsto bruto domaćeg proizvoda i nije imao odakle da se pokrije“, rekao je Nikolić.

Na pitanje zašto je Narodna banka Srbije (NBS) ograničila rok i visinu keš kredita Nikolić je rekao da je to učinjeno iz predostrožnosti.

NBS je naložila bankama da od 1. januara ove godine skrate rokove na koje građanima daju gotovinske kredite – na osam godina ove, a 2021. na najviše šest godina, dok su autokrediti mogući na osam godina. Ukupna zaduženost, odnosno rate, ne mogu biti veće od 60 odsto plate ili penzije.

„Plasmani banaka su u poslednje dve godine okrenuti stanovništvu jer su banke tu videle prostor da poprave svoje poslovanje, pa je zaduženost stanovništva počela ubrzano da raste, mada još nije zabrinjavajuća“, rekao je Nikolić.

Dodao je da banke imaju ogromnu količinu novca koji treba negde da plasiraju i da to teže ide sa kompanijama koje su zbog loših kredita obazrivije, pa je prostor pronađen kod stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari