Ekonomske mere Narodne stranke: PDV na hranu jedan odsto, minimalac 50.000 dinara 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Glavni odbor Narodne stranke usvojio je danas program ekonomskih mera kojim je predviđeno smanjenje posebne stope PDV-a za osnovne životne namirnice na jedan odsto, povećanje minimalne zarade na 50.000 dinara, dupliranje budžeta za poljoprivredu, ukidanje akcize na dizel za poljoprivrednike i povećanje subvencija na 24.000 dinara po hektaru.

Programom mera za dostupnost hrane, ekonomsku sigurnost građana i energetsku stabilnost predviđeno je, kako je saopštila ta stranka, da izvršitelji dužnicima ne mogu uzeti jedini porodični dom, ako je ta nekretnina nužna za zadovoljenje osnovnih životnih potreba dužnika.

„Predviđeno je i ukidanje akcize na struju, a uvođenje poreza na luksuz, kako bi u krizi najbogatiji dodatno ‘punili’ državni budžet, i taj porez bi bio naplaćivan prilikom prometa luksuznih materijalnih dobara kao što su luksuzni satovi, skupoceni automobili, skupoceno krzno, brodovi, jahte, privatni avioni, nakit…“, navodi se u saopštenju.

Jedna od mera koje predlaže Narodna stranka je i da se automobili registruju na pet godina, a da se obavezni tehnički pregledi obavljaju na svake dve godine, što je praksa u mnogim razvijenim državama, u kojima je životni standard na višem nivou od onog u Srbiji.

„Hrana je prva linija odbrane u kriznim vremenima. Nestašica hrane na svetskom nivou je veliki problem ali bi mogla biti i prilika za države koje mogu da proizvedu dovoljnu količinu hrane. Srbiji je ostao veoma kratak period da izvrši potpuni zaokret u poljoprivredi i primeni novu agrarnu politiku“, navodi se u programu.

Ocenili su i da bi država umesto da „poklanja“ stranim kompanijama i do 150.000 evra po radnom mestu, morala taj novac da preusmeri u proizvodnju hrane i subvencionisanje domaćih privrednika.

„Budžet za poljoprivredu bi hitnim rebalansom trebalo da bude povećan sa 50,6 milijardi dinara na 100 milijardi, a poljoprivrednicima bi do kraja ove godine trebalo povećati subvencije sa 8.000 dinara po hektaru na 16.000 dinara, dok bi 2023. godine iz budžeta odvojiti sredstva za dodatno povećanje na 24.000 dinara po hektaru“, piše u dokumentu koji je usvojio glavni odbor Narodne stranke.

Poljoprivrednim proizvođačima bi trebalo omogućiti izvoz tržišnih viškova kako bi zaradili od izvoza hrane i to kada su svetske cene na istorijskom maksimumu.

„Posebna stopa PDV-a trebalo bi da bude smanjena sa 10 odsto na jedan odsto za hleb i druge pekarske proizvode, mleko i mlečne proizvode, brašno, šećer, jestivo ulje, lekove, đubrivo, sredstva za zaštitu bilja, seme za reprodukciju, sadni materijal, udžbenike i nastavna sredstva, ogrevno drvo…“, dodali su iz te stranke.

Povećanje minimalne zarade na 425 evra, odnosno na 50.000 dinara, pratilo bi, kako su ocenili, smanjivanje troškova za poslodavce kroz niže poresko opterećenje na rad a kroz smanjenje opterećenja na neto zarade sa sadašnjih 61 odsto na 50 odsto, i uz smanjenje „sive ekonomije“ na tržištu rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari