VIJETNAMSKI RADNICI U FABRICI LINGLONGfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Primena Zakona o zapošljavanju stranaca zakočila je prvog dana primene, jer juče nije bio na raspolaganju jedinstveni portal preko koga se mogla istovremeno zatražiti radna i boravišna dozvola, preneo je Forbs Srbija.

Izmene Zakona o zapošljavanju stranaca usvojene su jula prošle godine. Između ostalog, poslodavcima je olakšana procedura angažovanja stranaca.

Predviđena je jedinstvena dozvola koja objedinjuje i boravak i rad stranih državljana u Srbiji, a traži se i izdaje elektronski.

Umesto oko dva meseca, procedura zapošljavanja građana iz drugih zemalja je skraćena na 15 dana.

Sami poslodavci, međutim, juče nisu uspeli da dođu do najavljenog portala.

„Mi ga još nismo našli, čekamo objašnjenje nadležnih“, rekli su u Uniji poslodavaca.

Dodali su da je dozvola trebalo da se izdaje preko e-uprave, da je moguće prijaviti radnika, odnosno tražiti dozvolu odakle god, iz inostranstva i iz zemlje, bez odlaska u Nacionalnu službu za zapošljavanje (NSZ) i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Do sada su se poslodavci najpre obraćali NSZ koja je morala da utvrdi da li neko sa evidencije nezaposlenih može da popuni traženu poziciju. Rok za ovu proveru je bio 10 dana.

„MUP je imao rok od 30 dana za bezbednosne provere, a potom je NSZ izdavala radnu dozvolu“, kažu u Uniji poslodavaca i dodaju da je sve to trajalo dva meseca.

Novi rok je 15 dana za objedinjenu proceduru, a troškovi još nisu poznati. Dosad je taksa za zahtev upućen NSZ bila 380 dinara, a taksa za izdavanje radne dozvole 16.530 dinara.

Iako se zahtevaju istovremeno, regulisanje boravka stranaca ostaje zadatak MUP-a, a izdavanje dozvole za rad je u rukama NSZ.

Direktor NSZ Zoran Martinović rekao je da zahtevi još nisu došli do te službe.

„Glavni je MUP, mi smo u neku ruku sporedni“, rekao je Martinović.

Odgovor iz Biroa za informisanje MUP-a juče nije stigao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari