Projekat energetske sanacije milion kvadrata zgrada 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da je cilj projekta energetske sanacije stambenih zgrada da se oko 500 zgrada sanira na površini od milion kvadratnih metara, u ukupnoj vrednosti od 64,5 miliona evra.

Ona je na tribini „Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh“ kazala da je prognozirana ušteda do 35 odsto.

Od ukupno 15 jedinica lokalne samouprave, koliko je planirano da se priključi projektu, u šest je završen javni poziv, a u devet su pozivi u toku, naglasila je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, do sada je 950 stambenih jedinica prijavljeno, od čega više od pola u Beogradu.

Kako je napomenula, u Beogradu je javni poziv otvoren do 19. januara tako da ima prostora da se još stambenih jedinica prijavi.

Kao prednosti energetske sanacije zgrada ministarka je nazvala to što će troškovi održavanja biti niži, kao i to što će biti pobošljan vizuelni identitet zgrade i produžen njihov životni vek.

Đedović Handanović je najavila da radovi treba da počnu krajem godine ili početkom naredne.

Tvrdi da su tokom ove grejne sezone građani pokazali svest o uštedi električne energije, pa je 30 odsto domaćinstava početkom grejne sezone iskoristio popust do 40 odsto.

“U 2023. godini smo obezbedili skoro tri puta više sredstava u budžetu, a cilj je da 50.000 domaćinstava u naredne tri godine energetski saniramo”, poručila je ministarka.

Kako je istakla, energetska tranzicija je pitanje svih nas – građana, ali i privrednika u Srbiji.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da će za realizaciju projekta biti potrebno dosta novca.

“Važna je uloga lokalnih samouprava i upravnika zgrada, jer su oni u stalnom kontaktu sa stanarima zgrada”, kazao je Čadež dodajući da će njihova volja odlučiti da li će projekat biti uspešan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari