Energija i metali pogurali industrijske cene 1Foto: EPA-EFE FRIEDEMANN VOGEL

Inflacija potrošačkih cena je na najvišem nivou u poslednjih osam godina, ali su cene industrijskih proizvođača još više i pitanje je u kojoj meri će se dalje prelivati na cene u maloprodaji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz izveštaja o indeksima cena proizvođača industrijskih proizvoda, u novembru ove u odnosu na novembar prošle godine cene su porasle za 15 odsto. Najviše je poskupela energija 24,3 odsto i sirovine 19,4 odsto. Proizvođačke cene netrajnih proizvoda za široku potrošnju su poskupeli 8,6 odsto, trajnih potrošnih proizvoda 5,7 odsto i kapitalnih proizvoda 7,8 odsto.

Zanimljivo je i kako su se kretale cene industrijskih proizvoda za izvoz i domaće tržište. Međugodišnje proizvođačke cene u novembru za domaće tržište bile su znatno više od cena u izvozu. Za domaće tržište cene su porasle 16,7 odsto, dok su za izvoz povećane 10,8 odsto. Glavna razlika je u poskupljenju energije u domaćoj proizvodnji za 25,6 odsto, dok se cena u izvozu nije menjala verovatno zato što nismo izvozili energiju u novembru.

U rudarstvu cena proizvoda dobijenih eksploatacijom nafte i gasa za domaće tržište se udvostručila (101 odsto), dok je u izvozu poskupela ruda metala za 45,9 odsto.

I cene proizvoda prerađivačke industrije su bile skoro dvostruko više za domaće nego za strana tržišta i tome su presudno doprinele cene naftnih derivata koje su poskupele 91 odsto.

Proizvodi prehrambene industrije su za domaće trište poskupeli 13,1 odsto, a za izvoz 13,7 odsto. Prerađeno drvo je bilo skuplje u izvozu za 12,8 odsto, a za domaće tržište 10,4 odsto. S druge strane proizvodi od papira su na domaćem tržištu poskupeli za 18 odsto, dok su izvozne cene porasle za 7,9 odsto. Pored naftnih derivata, najveći skok cena industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zabeležili su proizvodi od osnovnih metala čak 65,3 odsto. Za izvoz, cene su porasle na godišnjem nivou 22,8 odsto.

Značajan skok cena industrije zabeležen je kod hemijskih proizvoda, na domaćem tržištu za 35,5 odsto, a za izvoz 36,2 odsto.

Kod proizvoda od gume i plastike cene su znatno više skočile za domaće nego za izvozno tržište, 23 prema pet odsto. Takođe, cena proizvođača duvanskih proizvoda je povećana na domaćem tržištu 5,5 odsto, dok je u izvozu smanjena i to za 15 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari