Er Srbija odustala od kupovine novih aviona 1

Bila je to vest koja je oduševila domaću javnost i uznemirila konkurente: Er Srbija, te 2013. godine, tek što je prešla u suvlasništvo Etihada, kupiće 10 novih aviona, najmodernijih erbasova A320NEO i za njih dati do milijardu dolara.

Avioni će početi da stižu 2018. i do 2020. zameniće sve stare avione koje je dotad iznajmljivala. Pet godina kasnije taj san je srušen. Kako saznaje Danas, Er Srbija je u tišini odustala od svog velikog projekta i izbrisala sve planove za modernizaciju flote.

Ovakav epilog bio je, nažalost, očekivan. Kada su avioni naručeni, Etihadom je suvereno vladao generalni direktor DŽejms Hogan, čija je velika vizija budućnosti ove bliskoistočne kompanije počivala na ideji udruživanja sa posrnulim prevoznicima u Evropi i šire. Ulazak u Jat ervejz bio je deo te slagalice. Kao i AlItalija, Er Berlin, Darvin ervejz i mnogi drugi.

Kao što je dobro poznato, ta strategija je propala do temelja, povukavši sa sobom i Etihadovu reputaciju i Hoganovu fotelju. O novcu da ne govorimo.

Er Srbija je sada zaostali rep strategije prognanog direktora koju bi nova uprava najradije zaboravila. U takvoj konstelaciji nerazumno bi bilo verovati da će Etihad sipati stotine miliona evra u srpsku firmu koja mu više nije potrebna. Tako je završena i priča o novim avionima, koji su originalno nabavljeni kao deo velike porudžbine od 117 letelica namenjenih kompanijama iz celog Etihadovog sistema. Da su avioni stigli, Er Srbija bi bila ubedljivo najmoderniji avio-pevoznik u regionu. Umesto toga, firma danas više liči na lou-kost prevoznika nego na nacionalnu avio-kompaniju. Iz pres-službe Er Srbije od januara nisu odgovorili na pitanja Danasa o nabavci erbasa A320NEO.

Kakav je put srpsko-arapska kompanija prešla od trenutka kada je Etihad uz velike nade ušao u propali Jat, možda najbolje odslikavaju promene u novinskim naslovima tokom ovih pet godina:

„Bomba iz Dubaija: Er Srbija naručila 10 Erbasova A320NEO!“

„Prvi let Er Srbije za NJujork“

„Er Srbija: Suspendujemo let za Abu Dabi, povećavamo broj sedišta u avionima“

„Subvencije Er Srbiji 40 puta veće od „profita““

„Er Srbija će biti lou-kost kompanija“

„Er Srbija: Nećemo biti lou-kost, sprovodi se racionalizacija“

„Direktor Er Srbije Dane Kondić podneo ostavku“

„Er Srbija ukinula besplatno piće i obrok na svojim letovima“

„Odlazi li Etihad iz Srbije?“

Na ovo poslednje, još uvek aktuelno pitanje, nema sigurnog odgovora. Etihadu na jesen ističe petogodišnji menadžerski ugovor po kojem upravlja kompanijom iako u Er Srbiji ima samo manjinski deo. Novi ugovor navodno još nije zatražen. To je jednima signal da će Arapi ipak napustiti Srbiju, o čemu je, opet navodno, država već obaveštena. Drugi pak veruju u ostanak Etihada, kojem je Er Srbija jedno od retkih Hoganovih partnerstava na kojem još nisu izgubili novac. U 2016. (za 2017. još nema podataka) Er Srbija je imala profit od simboličnih 900.000 evra. Ali, Etihad je zaradio mnogo više pošto je te i prethodne godine Er Srbiji dao dva kredita na koja joj je obračunao „transakcijske troškove“ od 6,55 odsto, odnosno – osam miliona evra. Na te kredite Er Srbija naravno plaća i redovnu kamatu od 6,95 odsto koja raste za 0,17 odsto na svaka tri meseca. Zajedničkom avio-prevozniku kredite odobrava i Srbija, ali po upola nižoj kamati od samo 3,5 odsto.

Država i Etihad su partneri u ovom poslu, ali je Srbija do sada pokazala daleko više sluha za finansijske potrebe Er Srbije. Tako je niža kamata od one koju daje drugi suvlasnik još i najbenigniji način na koji Vlada pomaže ovom avio-prevozniku. Daleko ozbiljnija stvar su subvencije od čak 40 miliona evra koliko su poreski obveznici isplatili Er Srbiji tokom 2016. godine. Da nije tog novca, firma kojom upravljaju Arapi, tu godinu bi završila u gubitku od otprilike tih istih 40 miliona evra. Kad ni to nije dovoljno, država priskače na razne druge načine u pomoć – od svih mogućih finansijskih i drugih povlastica na beogradskom aerodromu, pa do toga da Er Srbija prosto prebaci aerodromu svoje radnike koji su joj postali teret.

Koncesija za Aerodrom „Nikola Tesla“ koju je upravo dobio francuski gigant Vansi, mogla bi to da promeni, ali ako Er Srbija bude nastavila da uživa ovoliku finansijsku potporu države Srbije, ostanak Etihada možda i ne bude pod tolikim znakom pitanja. Pitanje koje ostaje je samo – je li to ono što su nam obećali?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari