Evropi potrebno oko 22 odsto tečnog prirodnog gasa više nego u 2022. 1Nafta, ilustracija Foto: FreeImages/ rsvstks

Evropa će ove godine morati da uveze do 22 odsto više tečnog prirodnog gasa nego 2022. kako bi nadoknadila gubitak ruskog cevovodnog gasa, izjavio je izvršni direktor kompanije Total enerdžis Patrik Pujane, kako navodi Montel a prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Kontinentu će ove godine biti potrebno dodatnih 15 do 25 miliona tona (20-34 milijardi kubnih metara tečnog prirodnog gasa, rekao je on. To bi bilo povećanje od 13 do 22 odsto.

Predviđeno je da će tokovi cevovodnog gasa iz Rusije ove godine pasti na oko 27 milijardi kubnih metara, sa 60 milijardi kubnih metara prošle godine usred nastavka rata u Ukrajini, rekao je Pujane tokom predstavljanja najnovijih finansijskih rezultata francuskog energetskog giganta.

Verovatno će doći do „neke napetosti“ na tržištu tečnog prirodnog gasa do sredine godine, rekao je on, s obzirom da bi evropska potražnja za rashlađenim gorivom trebala premašiti ponudu od procenjenih 410 miliona tona.

Očekivanja da će kineska privreda povećati svoju ekonomsku aktivnost znači da će ta zemlja možda morati da uzme “ deo ili sve“ od 16 miliona tona (22 milijarde kubnih metara) koje je izgubila od Evrope prošle godine, rekao je Pujane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.