Evropska investiciona banka: Drastično pogoršani uslovi finansiranja 1Foto: Shutterstock

Preduzeća u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi tvrde da su se uslovi finansiranja drastično pogoršali u drugom kvartalu 2022. godine, pokazali su rezultati Istraživanja o investicijama državama CIEJE koje je sprovela Evropska investiciona banka.

Istovremeno, preduzeća očekuju da će uslovi finansiranja nastaviti da se pooštravaju u skladu sa opštim ekonomskim i političkim kretanjima.

Udeo firmi koja troškove energije smatraju ograničenjem porastao je na 87 odsto, a uprkos tome, kompanije u ovom regionu planirale su da u 2022. investiraju više nego u 2021. godini, navodi se u saopštenju EIB.

Jedan od podsticaja za to bila je pandemija, navode, koja je ubrzala digitalizaciju, razvoj novih proizvoda i promene u lancima snabdevanja.

Primena naprednih digitalnih tehnologija se povećala i 67 odsto preduzeća navelo je da koristi bar jednu takvu tehnologiju, a 27 odsto planira da tokom naredne tri godine ulaže u inovacije.

Time će se smanjiti jaz u odnosu na SAD gde trenutno ima oko 71 odsto kompanija koje koriste napredne tehnologije, ocenjeno je u saopštenju EIB.

Iako je oko polovine firmi navelo je da klimatske promene utiču na njihovo poslovanje, samo jedna trećina je poboljšala otpornost na fizičke klimatske rizike, pogotovo u Rumuniji (49 odsto) i Estoniji (40 odsto).

Većina firmi preduzima mere za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, naročito u Rumuniji (93 odsto) i Poljskoj (90 odsto), ali nešto manje u Bugarskoj (70 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari