Fabrici: Srbija treba da napravi iskorak ka cirkularnoj ekonomiji 1Sem Fabrici Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Mikser festival biće otvoren večeras i trajaće do 26. maja, a tema ovogodišnje manifestacije je „cirkularna ekonomija“. Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici rekao je da je to koncept prihvaćen u EU i da treba shvatiti da kružna ekonomija nije antiekonomski koncept, već da donosi rast i nova radna mesta, ali ne proizvodi otpad.

On je rekao da je cirkularna ekonomija stvorila četiri miliona poslova u Evropi i da postaje deo naših života. Fabrici je rekao da i Srbija treba da napravi iskorak ka toj vrsti ekonomije.

Predstavnica UNDP u Srbiji Francin Pikap (Francine Pickup) rekla je da cirkularna ekonomija ne treba da bude samo stvar ekonomije već i kulture.

Ona je kazala da u Srbiji osoba godišnje baci 35 kilograma hrane, dok sa druge strane u zemlji postoji 75 narodnih kuhinja i da treba povezati one koji hranu nemaju i one koji je imaju viška.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da je stanovništvo u Srbiji u tranziciji pogubilo i mnoge vrednosti i olako odbacilo vrednosti iz prethodnih vremena, koje su bile korisne, a koje su podrazumevale i ono što je danas deo cirkularne ekonomije.

On je rekao i da je ponosan što je u Srbiju u upotrebu opet vraćen ceger, umesto plastičnih kesa i to bez ikakvog zakona. Trivan je rekao da Srbija ima čime da se ponosi kada je reč o biodiverzitetu, da čini manje od dva odsto teritorije Evrope, ali da u svom sistemu ima više od 40 odsto biljaka u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari