FAO: Cene hrane nešto niže u aprilu u odnosu na mart 1Foto: Miroslav Dragojević/ Danas

Svetske cene prehrambenih proizvoda pale su u aprilu nakon velikog skoka prethodnog meseca, pre svega zbog blagog pojeftinjenja biljnih ulja i žitarica, saopštila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Indeks cena hrane FAO je u aprilu 2022. u proseku iznosio 158,5 poena, što je pad od 0,8 odsto u odnosu na najviši nivo ostvaren u martu. Ovaj indeks, koji prati mesečne promene međunarodnih cena prehrambenih proizvoda, ostao je 29,8 odsto viši nego u aprilu 2021. godine.

Cene biljnog ulja pale su u aprilu za 5,7 odsto, jer je zbog manje tražnje došlo do nižih cena palminog, suncokretovog i sojinog ulja.

„Malo smanjenje indeksa je dobrodošlo olakšanje, posebno za zemlje sa niskim prihodima, ali su cene hrane i dalje blizu svojih nedavnih najviših nivoa, tako da se i dalje oseti zategnutost na tržištu, a veliki je izazov za globalnu bezbednost hrane kada se radi o najugroženijima”, rekao je glavni ekonomista FAO Maksimo Torero Culen.

FAO indeks cena žitarica je u aprilu opao za 0,7 poena, što je uticalo na pad svetskih cena kukuruza od tri odsto. Međunarodne cene pšenice porasle su za 0,2 odsto, pre svega zbog snažnog uticaja kontinuirane blokade luka u Ukrajini i zabrinutosti oko uslova useva u SAD.

To je, navodi FAO, donekle ublaženo većim isporukama iz Indije i izvozom iz Rusije, koji je bio veći od očekivanog.

I cene pirinča na svetskom tržištu porasle su za 2,3 odsto u odnosu na mart, dok je cena šećera porasla za 3,3 odsto, podstaknuta višim cenama etanola i zabrinutosti zbog sporog početka žetve 2022. u Brazilu, najvećem svetskom izvozniku šećera.

FAO indeks cena mesa porastao je za 2,2 odsto u odnosu na prethodni mesec, postavljajući novi rekord, a nasuprot tome, cene ovčijeg mesa bile su u proseku neznatno niže.

Mlečni proizvodi u aprilu poskupeli su za 0,9 odsto, najviše puter i to pod uticajem porasta tražnje povezane sa trenutnom nestašicom suncokretovog ulja i margarina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari