FAO: Rast cena hrane u januaru 1foto FoNet/Aleksandar Barda

Svetske cene hrane zabeležile su rast u januaru i sada su na maksimumu u poslednjih 10 godina, pri čemu su najviše poskupela biljna ulja, objavila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Indeks cena hrane FAO, koji prati prehrambene proizvode kojima se najviše trguje na globalnom nivou, kako prenosi Rojters, iznosio je u proseku 135,7 poena prošlog meseca u poređenju sa decembarskim kada je bio 134,1 poena.

Više cene hrane doprinele su i rastu inflacije kako se ekonomije oporavljaju od krize izazvane korona virusom, a FAO je upozorio da veći troškovi siromašnije stanovništvo dovode u opasnost, naročito u zemljama koje se oslanjaju na uvoz.

FAO sa sedištem u Rimu je, piše Rojters, povećao svoju projekciju globalne proizvodnje žitarica u 2021. na 2,793 milijarde tona sa prethodne procene od 2,791 milijarde tona, prema izgledima ponude i potražnje žitarica.

FAO je saopštio da je njen indeks biljnih ulja porastao 4,2 odsto na mesečnom nivou u januaru kako bi dostigao rekordni nivo, dok je indeks cena mlečnih proizvoda veći za 2,4 odsto.

Indeks cena žitarica je porastao za samo 0,1 odsto, a kukuruz je zabeležio rast od 3,8 odsto, najviše zbog dugotrajne suše u Južnoj Americi, saopštio je FAO. S druge strane, svetske cene pšenice pale su za 3,1 odsto zbog velikih žetvi u Australiji i Argentini.

Iz Organizacije za hranu kažu da su cene mesa porasle u januaru, dok je šećer bio jedini indeks koji je zabeležio pad za 3,1 odsto u odnosu na prethodni mesec delimično zbog povoljnih perspektiva proizvodnje u Indiji i na Tajlandu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari