FED povećao kamatu na najviši nivo od 2008. godine 1BETAPHOTO/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION

Američke Federalne rezerve juče su šesti put ove godine, a četvrti put za redom podigle ključne kamatne stope za 0,75 procentnih poena.

Sadašnja kamatna stopa od četiri odsto, najviša je od 2008. godine, ali
je i inflacija zbog koje se kamata podiže najveća u poslednjih 40 godina.

U saopštenju nakon odluke saveta odbora guvernera FED je naveo da će razmotriti kumulativni efekat dosadašnih povećanja kamata pre donošenja sledeće odluke o povećanju.
Ekonomisti su ovo protumačili kao kao signal da bi FED mogao skinuti „nogu sa gasa“, odnosno da bi na sledećem sastanku u decembru povećanje moglo biti pola procentnog poena.

Procene analitičara su da bi sledeće godine mogao da se završi talas povećanja kamatnih stopa FED-a na nivou od oko pet odsto.

Ipak, najava daljeg povećanja kamata doprinela je padu indeksa akcija na američkoj berzi, pa je Nasdak indeks izgubio tri odsto, a Dau Džons indastrijal 1,55 odsto vrednosti dan nakon objave.

Povećanje kamatne stope na dolar utiče na ceo svet s obzirom na to da je Amerika najveća ekonomija na svetu, a američki dolar rezervna valuta u kojoj se obavljaju mnoge međunarodne transakcije.

Povećanje kamate na dolar uticaće direktno na povećanje kamata na dolarske kredite, kojih kod nas skoro da i nema, kao i na javni dug u dolarima.
Za sada je udeo dolarskog u javnom dugu Srbije oko 12 odsto i neće previše uticati na stanje našeg javnog duga.

Drugi posredni kanal na koji poskupljivanje dolara pogađa ekonomiju je to što se trgovina nekim sirovinama, pout nafte odvija u dolarima, što automatski podiže njenu cenu.
S druge strane, rast kamata na dolare utiče na povlačenje kapitala iz zemalja u razvoju i povratak u američke hartije od vrednosti koje počinju da pružaju više prinose.

Ovo dalje poskupljuje zaduživanje tih zemalja, a povlačenje kapitala može da napravi i pritisak na kurs domaćih valuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari