"Fijat" završava sa proizvodnjom, ali ne i kršenjem zakona 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

„Fijat“ današnjim danom završava proizvodnju predviđenu za ovu godinu, ali ne zvršava i sa kršenjem zakona. A i zašto bi ? Država ne reaguje ili je nemoćna (ne zna se šta je gore). Inspekcija rada pri inspekcijskom nadzoru gleda kako da rupom u zakonu opravda kršenje zakona.

Mašine izmeštene usred štrajka, bez zvaničnog obaveštavanja sindikata, i dalje u drugoj fabrici, iako je novodonešenim Pravilnikom o sistematizaciji radnih mesta montaža i dalje predviđena u okviru fabrike, što znači da u internoj dokumentaciji u fabrici i sami priznaju da situacija nije sasvim po propisu. Ali ne i inspekcija, stoji u saopštenju za javnost koji je danas uputio medijima Samostalni Sindikat Metalaca Srbije „Magneti Marelli”, jedini reprezentativni sindikat u FCA Plastics shop Srbija d.o.o.

Oni u svom saopštenju podsećaju da je pre toga radnicima usred epidemije smanjena plata.
– Neko bi rekao to je kapitalizam, kresanje troškova, maksimizacija profita ali samo kod radnika „Fijata”, dok kod kooperanata nije smanjivana plata, iako imaju jednak broj radnih dana. „Fijat” je, štaviše, zaradio na epidemiji, kroz pomoć države, jer nije imao dodatne gubitke u odnosu na prethodne godine, kada je uspevao da nađe računicu, opet, verovatno, o trošku države, ističu oni.

Po njima i bahato ignorisanje štrajka tj. gubici prouzrokovani istim, prebačeni su na teret države, iako je samo delić iznosa tog gubitka bio dovoljan da se ispune zahtevi radnika kao i da je usred štrajka, deo štrajkača nelegalno poslat na prinudni odmor, zbog čega su podnete prekršajne prijave protiv menadžmenta, a od strane inspekcije za rad ali bez epiloga.

Sindiklaci pozivaju sve sindikate da rade ono zbog čega postoje- da štite prava radnika u Srbiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari