Format 16+1 obezbeđuje izbalansirani rast Evrope 1Foto: FoNet

Samit premijera Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE), održan u Rigi, otvorio je nove prozore saradnje, druge najmoćnije privrede sveta i zemalja iz regiona koji ima neke od najviših stopa privrednog rasta na evropskom kontinentu.

Premijer Li Kećijang i njegove kolege iz CIE, složili su se da bi trebalo poboljšati saradnju i nivo razmene, pružajući šansu prednostima koje imaju njihove nacionalne privrede. Kako ocenjuju kineski mediji, u središte pažnje stavljeni su: trgovina, infrastrukturna povezanost, proizvodni kapaciteti, finansije, poljoprivreda i šumarstvo. Prenosimo keke od glavnih poruka ovog skupa.

0 Kina je spremna da nastavi da gradi 350 kilometara dugu železničku prugu između Beograda i Budimpešte.

0 Premijeri su potvrdili podršku inicijativama za saradnju koja obuhvata luke na Jadranskom, Baltičkom i Crnom moru, kao i vodenim putevima u Evropi. Saglasili su se da će podržati razvoj industrijskih klastera u lukama, kao i razvoj infrastrukture, i finansijski podržati ovakve projekte.

0 Učenici samita su izrazili spremnost da povežu inicijativu Pojas i put (Novi put svile), sa strategijama koje je prokrenula EU. Gotovo polovina zemalja CIE potpisala je sa Kinom memorandum o saradnji u vezi sa pomenutom inicijativom, za čiju je realizaciju zainteresovano sve više dražava.

0 Podržan je razvoj transportnih pravaca između Evrope i Azije, uključujući intenziviranje međunarodnog železničkog teretnog saobraćaja, zatim osnivanje višenamenskih logističkih centara u zemljama CIE i od Kine, preko Rusije iKazahstana, do Evrope i najzad poboljšanje međunarodnog lanca snabdevanja i pravilnika o prelasku granica na transportnim koridorima.

0 Lideri su se složili da Rumunija osnuje Centar Kine i CIE za dijalog i saradnju u energetskim projektima.

0 Finansijske institucije i poslovni ljudi iz regiona CIE pozvani su da doprinesu investicionom fondu koji je pokrenula Finansijska holding kompanija Kine i CIE za unapređenje saradnje u oblasti infrastrukture i sličnih sektora. Investicioni Fond će početi da radi 2017. Ohrabrene su kineske finansijske institucije, uključujući i Fond Puta svile, da obezbede finansijsku podršku za saradnju između Kine i CIE, kao i da ih podrže u povećanju praktične saradnje u okviru Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), uključujući saradnju sa trećim zemljama i regionima.

0 Učesnici su ohrabrili napredak u pregovorima između Kine i Evropske unije (EU) u vezi sa ambicioznim i sveobuhvatnim investicionim sporazumima koji će omogućiti progresivnu liberalizaciju ulaganja i ukloniti ograničenja investitorima na tržištima njihovih zemalja.

Uz konstataciju da format 16+1 predstavlja kreativni okvir saradnje među regionima koji žele da unaprede uzajamno prijateljstvo i saradnju, kineski premijer Li je ocenio da saradnja između Kine i zemalja CIE ne samo da obezbeđuje mir i stabilnost u ovom regionu, već doprinosi izbalansiranom rastu Evrope u celini. „Nekoliko važnih pojekata je kompletirano. Povećali smo broj direktnih vazdušnih linija na šest i broj međusobnih godišnjih turističkih poseta na više od milion“, podsetio je premijer Li. Podaci takođe pokazuju da je broj teretnih železničkih linija između Kine i EU, od njihovog uspostavljanja 2011, povećan na 39. Svakodnevno, iz 16 kineskih gradova saobraćaju teretni vozovi prema desetak evropskih gradova. Ukazujući na činjenicu da razvoj Kine pruža mogućnost razvoja celog sveta, premijer Li je istakao da ukupnim beuto domaćim proizvodom od oko 10 biliona dolara, rast od 6,7 odsto doprinosi privredi Kine onoliko koliko je rast od 10 odsto doprinosio pre pet godina. Procenjuje se da će Kina u narednih pet godina uvesti robe u vrednosti od osam biliona dolara, privući stane investicije u visini od 600 milijardi i uložiti u inostranstvu oko 720 milijardi dolara. NJeni građani će ostvariti 600 miliona inostranih poseta. „Kinesko tržište je otvoreno i biće sve više. Razvoj Kine svakako će doneti ogromne poslovne mogućnosti kompanijama i svim zemljama, uključujući one iz CIE“, zaključio je premiujer Li. Naredni samit NR Kine I zemalja CIE će biti održan u Mađarskoj 2017. godine.

Podrška Srbiji

Na samitu u Rigi najveći broj međudržavnih sporazuma Kina je potpisala sa Srbijom. Premijer Kine Li Kećijang poručio je u razgovoru sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem da je ta država voljna da nastavi da održava dobre odnose sa Srbijom na principima uzajamnog poštovnja, benefita i ravnomernosti. „Kina podržava Srbiju u odbrani suvereniteta i nezavisnosti, kao i u pronalaženju sopstvenog razvojnog puta. Spremni smo i da sarađujemo u oblasti infrastrukture kako bismo zajednički realizovali želeničke i putne projekte između Mađarske i Srbije“, zaključio je premijer Li.

Robna razmena i investicije u zamahu’]

Trgovinska razmena između Kine i zemalja CIE, zabeležena u 2015, premašila je 56,2 milijarde američkih dolara, što je za 28 odsto više nego 2010. Kineske investicije u 16 zemalja CIE premašile su pet milijardi dolara, dok su investicije u suprotnom smeru iznosile 1,2 milijarde dolara. Trgovina između Kine i zemalja CIE nastavila je trend rasta i u ovoj godini – u prva tri kvartala 2016. dostigla je 43 milijarde dolara, što predstavlja rast od četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu. Zamah su dobile i investicije u oba smera, kao i industrijska saradnja. Ulaganja iz Kine u zemlje CIE porasle su za gotovo 90 odsto u prvih devet meseci 2016, pa ukupne investicije u oba smera iznose sedam milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari