Francuska agencija za razvoj će finansirati dva nova programa za zelenu tranziciju Srbije 1foto (BETAPHOTO/Pres služba NIS-a)

Francuska agencija za razvoj (AFD) saopštila je danas da će finansirati dva nova programa u iznosu od 204,6 miliona evra, kako bi podržala ključne institucije Srbije u usklađivanju javnih politika sa putanjom niskougljeničnog razvoja, u skladu sa nacionalnim prioritetima.

U saopštenju se navodi da je prvi projekat, „Programski razvojni zajam za zelenu agendu“, pripremljen u partnerstvu sa Svetskom bankom i Nemačkom razvojnom bankom .

Finansiranje AFD, u iznosu od 135 miliona evra, prvo je u nizu od dva programa koji će ubrzati usvajanje ključnih reformi javnih politika u oblastima makro-budžetskog sistema, energetike i zaštite životne sredine, kako bi se Srbija podržala u ostvarivanju zelenijeg i inkluzivnijeg ekonomskog rasta.

Drugi program „Unapređenje upravljanja javnim finansijama za zelenu tranziciju“, zajednički pripremljen sa Svetskom bankom, obuhvata finansiranje AFD u iznosu od 69,6 miliona evra, kojim će se podržati razvoj institucionalnih i organizacionih kapaciteta glavnih institucija Vlade Srbije uključenih u sprovođenje Zelene agende.

Paket podrške AFD sastoji se i od programa tehničke saradnje u iznosu od 0,3 miliona evra, usmerenih na razradu i sprovođenje metodologije ocenjivanja zelenog budžeta, uz angažovanje relevantnih javnih francuskih institucija koje bi predstavile iskustva Francuske u toj oblasti, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari