Francuski Trigano kupuje Zastavu INPRO 1

Kragujevačku fabriku za proizvodnju automobilskih prikolica Zastava INPRO napokon će, kao što je naš list najavljivao u više navrata, preuzeti dugogodišnji poslovni partner, francuska kompanija Trigano.

Ugovor između Zastave INPRO i Triganoa biće potpisan sutra. Francuzi će u skladu sa uslovima nedavnog tendera na kojem su bili jedini ponuđač, za kupovinu pokretne imovine INPRO-a izdvojiti oko 287.000 evra, uz obavezu preuzimanja 160 radnika kragujevačke fabrike, od kojih su polovina osobe sa invaliditetom.

Direktor Zastave INPRO Branko Veljović kaže da je komisija nakon okončanja tendera za prodaju imovine te fabrike i pregleda dokumentacije, ustanovila da je Trigano u svojoj ponudi ispunio sve postavljene uslove, kao i kompletnu tendersku proceduru, čime su stvoreni uslovi za potpisivanje kuporodajnog ugovora sa tom francuskom firmom, koja je evropski lider u proizvodnji priključnih vozila, odnosno automobilskih i prikolica za prevoz čamaca, glisera, stoke i drugog. Trigano je, prema Veljovićevim rečima, prihvatio obavezu da preostalih 90 odsto prodajne cene imovine INPRO-a uplati u roku od sedam dana od potpisivanja kuporodajnog ugovora, do kada treba da preuzme i radnike.
Zastava INPRO će od 1. septembra, do kada treba da budu okončani postupak promene vlasničke strukture fabrike i nova sistematizacija radnih mesta, poslovati pod nazivom Trigano prikolice, koji će, do daljeg, proizvodnju da organizuje u zakupljenom pogonu Zastave oružje “Sivi dom”. Proizvodnja prikolica će u “Sivom domu” biti organizovana na 4.500 kvadratnih metara, dok će u preostalih 1.500 kvadrata te hale biti smešten onaj deo Zastave INPRO koji Franciuzi ne preuzimaju, a čiji su radnici angažovani u štampariji i u izradi metalne galanterije i rampi za osobe sa invaliditetom. U poslovodstvu i Sindikatu Zastave INPRO za naš list kažu da očekuju da će taj deo fabrike uskoro da bude podržavljen, tim pre što upošljava radnike sa invaliditetom.

Trigano prikolice će u dogledno vreme u Kragujevcu, u nekoj od ovdašnjih industrsijkih ili radnih zona, izgraditi sopstvene fabričke pogone, o čemu se već razgovara sa gradskom upravom, pošto, kako se najavljuje, planira povećanje proizvodnje auto-prikolica za francusko, ali za tržišta zemalja u regionu. Francuzi planiraju i proširenje proizvodnog programa u svojoj firmi u centru Šumadije, što otvara mogućnost za zapošljavanje novih radnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari