Gasprom počeo da koristi zalihe gasa za stabilizaciju tržišta 1Foto: EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY

Ruski energetski gigant Gasprom počeo je da koristi svoje zalihe za upumpavanje više prirodnog gasa u mrežu gasovoda kako bi stabilizovao povećanje cena, izjavio je u utorak zamenik ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov.

On je u intervjuu za BBC odbacio svaku sugestiju da Rusija uskraćuje gas evropskom tržištu, gde su cene struje i gasa ove godine porasle jer su se sužene isporuke gasa sudarile sa snažnom tražnjom u ekonomijama koje se oporavljaju od pandemije kovida 19.

„Zalažemo se za energetsku bezbednost Evrope, želimo da sarađujemo… Gasprom je počeo da šalje gas iz svojih rezervi u gasovode kako bi stabilizovao tržište“, rekao je Rjabkov.

Novinska agencija Interfaks je, pozivajući se na podatke gasne infrastrukture Evrope, saopštila da je Gasprom ispumpavao gas iz skladišta u Hajdaču u Austriji na jedan dan, sedmog oktobra, nakon što je skok cena gasa porastao na rekordno visok nivo.

„Radimo namerno tiho i trezveno ka stabilizaciji. Nije nam u interesu da dodatno ljuljamo čamac“, objašnjava Rjabkov.

Grupa poslanika Evropskog parlamenta zatražila je od Evropske komisije da istraži ulogu Gazproma u rastućim cenama, rekavši da ih je njegovo ponašanje nateralo da posumnjaju na manipulaciju tržištem i „napore da izvrše pritisak“ na Evropu da se dogovori o brzom pokretanju gasovoda Severni tok 2 između Rusije i Nemačke.

I Gasprom i Kremlj su odbacili optužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari