Gde je i šta radi danas Božidar Đelić, ministar finansija u prvoj Đinđićevoj vladi? 1Foto: Medija centar

Svojevremeno jedan od najpoznatijih srpskih političara, koji je obavljao važne državne funkcije i bio jedna od ključnih ličnosti u sprovođenju ekonomskih reformi u Srbiji, Božidar Đelić je u poslednjih desetak godina van fokusa javnosti, u potpunosti posvećen svojoj poslovnoj karijeri.

Iako u žiži društvenih zbivanja Srbije praktično nije od 2012. godine njegov formalni odlazak sa političke scene, a vreme će pokazati da li samo privremeni ili trajni, zabeležen je u septembru 2020. godine kada je isključen iz redova Demokratske stranke.

Đelić je naime u to vreme bio u grupi članova te stranke koja nije bila zadovoljna kursom koji sprovodi rukovodstvo. Od tada nije vidljiv u političkom životu koji se odvija u Srbiji.

Božidar Đelić je političar i ekonomista o čijem angažmanu vladaju podeljena mišljenja u javnosti. Dok je za jedne on ekspert koji je u privredu Srbije ugradio principe slobodnog tržišta za druge je promoter neoliberalnog ekonomskog koncepta u službi interesa krupnog kapitala.

Ovaj rođeni Beograđanin koji se 1973. godine, kao osmogodišnjak seli u Pariz završava prestižne škole u Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Karijeru započinje 1991. godine kao savetnik poljske vlade da bi godinu dana kasnije isti angažman imao u tadašnjoj ruskoj vladi poznatoj po sprovođenju ekspresnog procesa privatizacije.

Đelić 1993. prelazi u konsultantsku firmu Mekenzi and kompani, gde za pet godina postaje partner – suvlasnik.

U politički život Srbije ulazi u oktobru 2000. godine kada je postao šef ekspertskog tima potpredsednika Vlade Savezne Republike Jugoslavije Miroljuba Labusa. Na toj poziciji ostaje dva meseca.

U januaru 2001. godine u vladi premijera Srbije Zorana Đinđića biva imenovan za ministra finansija. U vladi koju je predvodio Vojislav Koštunica, obavljao je funkciju potpredsednika a bio je i glavni pregovarač za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Nakon vanrednih izbora održanih 11.maja 2008. godine mandat za formiranje vlade dobija Demokratska stranka, a premijer postaje Mirko Cvetković. Đelić ponovo biva biran za potpredsednika vlade za evropske integracije a istovremeno je obavljao i funkciju ministra za nauku i tehnološki razvoj.

Nakon što Evropski savet nije dodelio status kandidata Srbiji, podneo je ostavku na mesto potpredsednika vlade.

Tada i počinje njegovo postepeno povlačenje iz političkog života zemlje koje se intenziviralo u periodu kada je Demokratska stranka, kojoj je pripadao, sišla sa vlastii a naročito u periodu kada je došlo do promene njenog rukovodstva nakon prelaska u opoziciju.

Od 2014. godine Božidar Đelić se pridružio rukovodećem timu investicione banke Lazard u Parizu, gde obavlja ulogu investicionog direktora i od tada nije aktivno prisutan u političkom i društvenom životu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari