Gotovo svaki peti stanovnik EU živi u prenaseljenim domaćinstvima 1Foto: Pixabay/Weareaway

U Evropskoj uniji je tokom 2020. godine 17,5 odsto stanovništva živelo u prenaseljenim domaćinstvima, objavio je danas Eurostat.

Među državama članicama EU, skoro polovina stanovništva u Rumuniji, nekih 45 odsto, živela je u prenaseljenim domaćinstvima tokom prve godine pandemije.

To je, takođe, bio slučaj sa oko dve od pet osoba u Letoniji (42,5 odsto), Bugarskoj (39,5 odsto), Poljskoj (36,9 odsto) i Hrvatskoj (36,2 odsto).

Najniže stope prenaseljenosti, s druge strane, zabeležene su na Kipru (2,5 odsto), Irskoj (3,2 odsto), Malti (4,2 odsto) i Holandiji (4,8 odsto).

Za mnoga domaćinstva, najveći izdaci svakog meseca odnose se na troškove stanovanja. Pristupačnost stanovanja može se analizirati kroz stopu preopterećenja troškova stanovanja, koja pokazuje koji udeo stanovništva živi u domaćinstvima koja troše 40 odsto ili više svog raspoloživog prihoda na stanovanje.

Ta stopa preopterećenja troškova stanovanja bila je 7,8 odsto tokom 2020. ali su razlike među državama članicama bile velike, napominje Eurostat.

Stope ispod pet odsto zabeležene su u 13 država članica, sa najnižim udelom na Kipru (1,9 odsto), Litvaniji (2,7 odsto), Malti (2,8 odsto) i Slovačkoj (3,2 odsato).

Dok su stope iznad 10 odsto zabeležene u Danskoj (14,1 odsto) i Bugarskoj (14,4 odsto), pri čemu je najviša stopa zabeležena u Grčkoj (33,3 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari