Grad dobro profitirao 1

Kada je grad Požarevac krajem 2015. godine kupio požarevačku šećeranu za 316 miliona dinara sa plaćenim PDV, veći deo požarevačke javnosti predvođen opozicijom, delom lokalnih medija i komentarima na društvenim mrežama ta vest dočekana je na nož.

Najviše je zamereno to da su bačene pare građana Požarevca za bespotrebnu investiciju kupovinom „plave grobnice“, kako je pogrdno nazivana šećerana zbog promešene investicije.

Gradski čelnici nisu se obazirali na te kritike već su planirali kako što bolje da prodaju mašine, opremu i rezervne delove iz šećerane, a prostor i hale kako da što bolje osposobe za potencijalne investitore. Prvo je došla turska tekstilna kompanija „Ringelsan“ koja je investirala šest miliona evra u podizanju fabrike. Već je zaposleno oko 200 radnika, a do kraja zaposliće i čitavih hiljadu. Minule nedelje na aukciji na kojoj su učestvovale tri firme, za 142 miliona dinara prodata je jedan deo mašina i oprema, što pokriva skoru polovinu sredstava koja su odvojena za kupovinu celokupnog objekta šećerane.

Objekat šećerane nakon nekoliko neuspešnih prodaja kupljen je iz stečaja krajem 2015. godine. Ukupno je investirano 316 miliona dinara u kupovinu oko 22 hektara zemljišta, objekata u ukupnoj površini oko 57 000 m2, kao i mašina i opreme. Prostor je uređen i namenski pravljen kao fabrika, infrastrukturno opremljen, sada se radi trafostanica, gas je prošao kroz krug fabrike, očekuje se uvođenje prvih priključaka na gas, tako da je dobijena industrijska zona, što je i bila osnovna ideja kada je investirano u taj kompleks. Samo zemljište na kojoj se nalazi šećerana od poreske uprave procenjeno je na 1.300 evra po aru, što ukupno vredi oko 2.860.000 evra, prevedeno po sadašnjem kursu dinara, čini iznos od preko 337 miliona dinara. Samo vrednost zemljišta premašuje ukupan iznos za preko 20 miliona dinara, koliko je plaćena celokupna šećerana.

Podsećamo da do tada grad nije imao hale pogodne za industrijsku proizvodnju u svom vlasništvu, što je značajno ometalo dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mesta. Sada Grad, pored već izdatog poslovnog prostora, poseduje još 12.000 m2 poslovnog prostora koji se, uz prepravke, mogu ponuditi novim investitorima.

U Šećerani se već izdaju hale. U njoj je kompanija Ringelsan u kojoj već radi 200 ljudi (koja je nedavno iz Požarevca počela da izvozi odeću u zemlje EU, a u narednim danima planira da započne ciklus obuke za 150 novih radnika) iznajmila poslovni prostor, ukupne površine oko 5.000 m2. Ringelsan je najavio zapošljavanje ukupno 800 radnika do kraja godine. Pored njih ima još nekoliko starih zakupaca u krugu fabrike, od čega grad ubira prihode.

Grad vrši prodaju opreme po Programu otuđenja pokretnih stvari, koji je usvojila Skupština. Ukupna vrednost starih mašina i opreme koji su išli u prodaju je oko 183 miliona dinara.

Novac od prodaje za nove investicije

Zainteresovanih kupaca bilo je samo za tehnološku opremu. Na javnoj licitaciji, na koju su se javila tri učesnika izlicitirana je cena nešto veća od 142 miliona dinara. Nakon licitacije potrebno je sprovesti dalju proceduru po Odluci o otuđenju pokretne imovine, nakon čega će se pristupiti zaključenju ugovora. Skoro polovina tog iznosa već je uplaćena kroz depozit, koji su učesnici bili u obavezi da plate. Novac od prodaje već je planiran za nove investicije u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari