Gradi se solarna elektrana na severu Mačve 1Foto: mitrovica.info

Na farmi Kusago, u Salašu Noćajskom na severu Mačve, u planu je izgradnja pored objekata stočarske farme i solarne elektrane.

Kako se navodi u Planu detaljne regulacije solarne elektrane Rašina koliba u Salašu Noćajskom, koji je izradilo JP Urbanizam iz Sremske Mitrovice, prostor obuhvata se nalazi u krajnjem istočnom delu mačvanskog dela teritorije Sremske Mitrovice, odnosno u ataru naselja Salaš Noćajski, prenosi Sremskomitrovački portal.

Prostor obuhvata se, uslovno, nalazi na desnoj obali reke Save, na udaljenosti od oko 500 metara.

Na suprotnoj obali reke se nalazi postojeća industrijska zona Istok u Sremskoj Mitrovici.

– Razlog za izradu ovog plana je formiranje kompleksa solarne elektrane u ataru naselja Salaš Noćajski sa osnovnom namenom izgradnje fotonaponske elektrane na poljoprivrednom zemljištu – stoji u PDR-u, a prenosi ovaj portal.

Prostor obuhvaćen Planom prostire se na 18,42 hektara, dok je postojeća namena površine obuhvata Plana u potpunosti poljoprivredno zemljište.

Za potrebe izgradnje stočarske farme izrađen je Urbanistički projekat arhitektonske razrade lokacije.

Planiranim bilansom površina, utvrđuje se povećanje površina za izgradnju solarnih elektrana, a smanjuje prostor stočarske farme i površina pod voćnjakom, što je i osnovni koncept razvoja planskog područja.

U okviru zona planiranih za solarne elektrane postavljaju se sistemi od jednog ili više solarnih polja/blokova (PV array) raspoređenih u skladu sa tehnološkim i bezbednosnim pravilima najracionalnijeg iskorišćenja energije Sunca.

Ta solarna polja sačinjena su od solarnih (fotonaponskih) panela postavljenih na zemlji, čija je osnovna svrha konvertovanje sunčeve energije (fotona) u električnu energiju.

Javni uvid u izloženi PDR u Opštini Sremska Mitrovica će trajati do 10. marta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari