Građani se najviše žalili na imunizaciju i kovid propusnice 1Foto: Arhiva službe Poverenika

“Prošlu godinu obeležila je zdravstvena kriza i pandemija kovida 19 i u skladu sa tim građani su se prošle godine najviše žalili na zdravstvenu zaštitu”, ocenila je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti za RTS.

To se pre svega odnosilo na lečenje od drugih bolesti, proširenje liste lekova, a najviše na imunizaciju i kovid propusnice, a kako napominje Janković u oblasti zdravstva su napravljeni i najveći pomaci.

Prema njenim rečima, oko polovine pritužbi je bilo neosnovano, a polovina je osnovano.

Janković je istakla da se tradicionalno građani najviše žale u vezi tržišta rada i zapošljavanja i na rad organa javne vlasti.

Najviše je pritužbi u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite i zdravstvene zaštite, ali to je očekivano i logično, jer su to oblasti od vitalne važnosti, ali to nije pokazatelj kvaliteta rada službi.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti predao je skupštini Srbije dvanaesti godišnji izveštaj u oblasti zaštite ravnopravnosti za 2021. godinu

Povereniku se tokom godine obratilo 3.200 građana. Postupak je vođen u 1.372 predmeta. Po donetim preporukama postupljeno je u 88 odsto slučajeva.

U toku 2021. godine Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Narodnoj skupštini predstavio je i dva posebna izveštaja, Poseban izveštaj o diskriminaciji starijih i Poseban izveštaj o diskriminaciji dece, koji zajedno sa Posebnim izveštajem o diskriminaciji u oblasti rada i zapošljavanja iz 2019. godine, uglavnom predstavljaju zaokruženi pregled stanja svih starosnih grupa stanovništva po različitim osnovima diskriminacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari