Akva park u Nišu gradi konzorcijum u kojem je porodična firma predsednika opštine Doljevac 1Ilustracija/shutterstock

Grad Niš je danas potpisao ugovor o izgradnji akva parka na lokaciji Lozni kalem kod Niške Banje koja bi tebalo da bude završena za najkasnije tri godine.

Na konferenciji za novinare je saopšteno da je vrednost investicije 1,7 milijardi dinara bez PDV-a, a da će gradnja akva parka započeti početkom sledeće godine.

Niški vodeni park će se prostirati na 5,4 hektara, dok će zatvoreni deo, u kojem će biti bazen, spa centar i restoran, i koji će raditi tokom cele godine, imati 500 kvadrata.

On će u letnjoj sezoni zapošljavati stotinak, a u zimskoj do 40 radnika.

Ugovor je potpisan sa konzorcijumom koji predvodi beogradska firma Aleks inženjering, koja “ima iskustva gradnje akva-parka u Vrnjačkoj banji”.

Ovaj konzorcijum je bio jedini ponuđač u javnoj nabavci raspisanoj u septembru.

“Najvažanije je da smo raspisali konkurs i da se na taj konkurs neko javio. Malo smo strahovali, zbog toga što je Grad do sada tražio kompanije kojima će ustupiti zemljište na Loznom kalemu kako bi gradile akva park iz svojih sredstava, a sada smo odlučili da ga gradimo iz sopstvenih sredstava i damo građanima na korišćenje”, rekla je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Ona je kazala da je moguće da će Grad zbog ove investicije morati da uzme kredit.

U pobedničkom konzorcijumu su i beogradski Krip inženjering, kao i pukovačka Vodogradnja, koja je najpoznatija široj javnosti.

Vodogradnja je u vlasništvu članova porodice Ljubić, poznatijih po nadimku “Međarci”, a među kojima je najpoznatiji Goran Ljubić, dogogodišnji predsednik opštine Doljevac i aktuelni funkcioner SNS-a.

Ova firma se pre sedam godina dovodila u vezu sa korupcijom i pranjem novca, zbog čega je u akciji niške policije, u kojoj je bilo lišeno slobode 17 ljudi iz Niša, Doljevca i Paraćina, uhapšen i Goran Ljubić, nakon što je dve sedmice bio u bekstvu.

Institucionalni epilog sumnji da su “Međarci” umešani u zloupotrebe ove vrste nije poznat javnosti, izuzev što je predsednik opštine Doljevac kazao da je “oslobođen krivice” i da je čitav slučaj, zbog kojeg je uhapšen i njegov brat Zoran, “ostao iza njih”.

Goran Ljubić je izašao iz vlasništva Vodogradnje 2013. godine, ali je medijima kazao da i dalje “pomaže koliko može”.

Vodogradnja je, inače, u Nišu i Doljevcu godinama unazad dobijala poslove asfalitiranja i održavanja puteva.

Kontroverze duge skoro dve decenije

Izgradnja akva parka na lokaciji Lozni kalem kod Niške Banje najavljuje se skoro dve decenije, a pojedine zainteresovane kompanije su već zaključivale ugovore sa Gradom.

Pokušaje gradnje vodenog parka prate propali javni pozivi, raskidi ugovora i sporenja oko povraćaja novca potencijalnim investitorima.

Lokalna vlast je optuživala  potencijalne investitore da nisu ispunili ugovorne obaveze, a investitori su nju optuživali za korupciju.

Grad Niš je najpre raskinuo ugovor o izgradnji akva parka sa kompanijom Zamad, koja je zastupala Zamparini grupu iz Italije, u vlasništvu Mauricija Zamparinija, a zatim i sa kompanijom Italnis, koja je bila deo Zamparini grupe, a koja je u dva navrata, sa različitim partnerima, iskazivala interesovanje za  gradnju parka.

Grad je potom saopštio da je zainteresovani investitor, sa konkretnom ponudom, bila i beogradska kompanija Akvatera solušen, ali ugovor nije zaključen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari