Gradonačelnica Niša: Napravićemo akva park u mandatu SNS-a, a moći će da ga koriste svi 1Foto: Beta/ Saša Đorđević

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je danas da će do kraja godine biti potpisan ugovor za izgradnju akva parka u tom gradu sa izvođačem radova, čije ime nije saopštila.

Izgradnja akva parka na lokaciji Lozni kalem kod Niške Banje najavljuje se skoro dve decenije, a pojedine zainteresovane kompanije su već zaključivale ugovore sa Gradom.

– Ne treba polemisati da li je to isplativa invensticija ili ne, važno je da Grad Niš- sa 300.000 stanovnika, sa turističkom ponudom koju ima i sa strancima koji nam dolaze- ima taj sadržaj. Napravićemo ga mi, u ovom mandatu vladavine Srpske napredne stranke. A to neće biti akva park samo za nas, biće akva park za sve- rekla je Sotirovski novinarima.

Sotirovski je kazala da će kamen temeljac za akva park biti položen na proleće, da je rok za izgradnju tri godine, a vrednost radova biće 1,7 milijardi dinara.

”Velelepno zdanje”, sa otvorenim i zatvorenim delom, prostiraće se na 5,4 hektara.

Ona je kazala da je Ministarstvo privrede pomoglo Gradu Nišu da infrastrukturno opremi lokaciju Lozni kalem, a idejni prijekat uradio je niški Zavod za urbanizam.

U akva parku će “veliki broj Nišlija naći posao”, a on će doprineti i da Niška Banja popuni svoju turističku ponudu, dodala je.

Izgradnju niškog akva parka već skoro dve decenije prate propali javni pozivi, raskidi ugovora i sporenja oko povraćaja novca potencijalnim investitorima.

Lokalna vlast je za to vreme optuživala  potencijalne investitore da nisu ispunili ugovorne obaveze, a investitori su nju optuživali za korupciju.

Grad je najpre raskinuo ugovor o izgradnji akva parka sa kompanijom Zamad, koja je zastupala Zamparini grupu iz Italije, u vlasništvu Mauricija Zamparinija, tadašnjeg vlasnika fudbalskog kluba „Palermo“ i potpredsednika Fudbalskog saveza Italije.

Ova kompanija je kupila zemljište na Loznom kalemu još 2005. godine, ali je posao raskinuo gradonačelnik Niša Smiljko Kostić, navodeći da je cena na licitaciji „nerealno niska“, a imovinski odnosi neregulisani.

On je čak izrazio sumnju u identitet Zamparinija, koji je u to vreme posetio Niš.

Slično je prošla i kompanija Italnis, koja je bila deo Zamparini grupe, a koja je u dva navrata, sa različitim partnerima, iskazivala interesovanje za  gradnju akva parka.

Italnis i partneri su takođe kupili zemljište na Loznom kalemu za ove namene, a Grad je raskinuo ugovor jer nisu izvršili obaveze, što su oni negirali.

Skupština grada je 2017. godine usvojila elaborat o izgradnji akva parka, a u elaboratu su navedeni uslovi koje je ponudila beogradska kompanija Akvatera solušen, zbog toga što je, kako su navodili lokalni zvaničnici, pred pisanje elaborata ona bila jedini zainteresovani investitor, sa sa konkretnom ponudom.

Deo javnosti je izrazio sumnju u kredibilitet te kompanije i navodio da je posao namešten za nju, što su lokalni funkcioneri negirali.

Mada je zvanično najavljivano da će nekoliko meseci po izradi elaborata biti raspisan javni poziv, te izabran najpovoljniji ponuđač, to se nije dogodilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari