Gradska uprava Novog Pazara pokrenula postupak uzimanja kredita od 180 miliona dinara 1

Grad Novi Pazar, nakon usvojene skupštinske odluke, uputio je javni poziv bankama da im dostave ponude za dugoročni kredit za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda u iznosu od 180 miliona dinara, odnosno, preko 1,5 miliona evra.

Rok za dostavljanje ponuda je 7. oktobar, a kredit će biti uzet od banke koja dostavi najnižu ponuđenu cenu.

Iako se navodi da je u pitanju dugoročni kredit, iz dokumentacije se vidi da grad planira da dug otplati za tri godine, uz grejs period od 12 meseci.

Sredstva obezbeđena zajmom, lokalna samouprava, kako je najavljeno, planira da ravnomerno, po 90 miliona, iskoristi za radove na održavanju gradskih saobraćajnica i vodovodne i kanalizacione mreže.

Ukupno kreditno zaduženje Novog Pazara, prema zvaničnim podacima, iznosi 196,7 miliona dinara pa bi uz novi zajam dostiglo 376,6 miliona dinara, odnosno, 11,5 odsto ostvarenih tekućih prihoda u prethodnoj godini.

Zakonom je zabranjeno da ukupno zaduženje za kapitalne rashode lokalne samouprave bude veće od 50 odsto od ostvarenih prihoda u godini ranije.

Odbornici opozicionih Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja kritikovali su na poslednjoj sednici Skupštine Novog Pazara ovu odluku tvrdeći da je lokalna samouprava zadužena više nego što je prikazano i da će uzimanje kredita, kojim će, kako su govorili, biti finansirana predizborna kampanja, to samo pogoršati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari