Griz iz Srbije povučen iz prodaje u Sloveniji zbog "ozbiljnog" rizika 1Foto: Shutterstock/Brian Yarvin

Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF) objavo je da griz iz Srbije predviđen za tržište Slovenije vraćen sa granice te zemlje.

Kako se navodi na sajtu RASFF-a, u njemu je pronađeno „strano telo“, te je griz označen da ima „fizički rizik“ po čoveka.

Uprava Republike Slovenije za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja navodi da je proizvođač sporne robe Moravka Pro d.o.o. iz Leskovca, a distributer Mercator d.o.o., Engrotuš, Impuls.

Griz iz Srbije povučen iz prodaje u Sloveniji zbog "ozbiljnog" rizika 2
Foto: Printscreen/Uprava Republike Slovenije za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja

Takođe, početkom februara sa granice Poljske Srbiji je vraćen keks koji sadrži visok nivo akrilamida, zbog čega je svrstan u kategoriju potencijalno rizične namirnice.

Podsećamo, sredinom novembra prošle godine sa hrvatske granice vraćen je sirni namaz iz naše zemlje zbog prisustva aflatoksina, ali i karfiol zbog ostataka fluazifop pesticida. Početkom istog meseca u keksu je pronađen titanijum dioksid, zabranjen u EU zbog moguće genotoksičnosti.

Osim toga, krajem oktobra, vraćeni su i dodaci ishrani koji su okarakterisani kao potencijalno rizični, sa sadržajem „neovlašćenih supstanci“. Nešto ranije, sa hrvatske granice vraćene su i breskve u kojima je pronađeno više pesticida nego što je dozvoljeno.

Krajem avgusta, sa granice sa Hrvatskom, zbog ostataka pesticida hlorpirifosa i potencijalnog rizika po zdravlje, vraćene su i šljive iz Srbije. Mesec dana ranije, sa iste granice nazad je stigla pošiljka dimljenog lososa zbog bakterije koja izaziva listeriozu. Takođe, početkom tog meseca Srbiji je vraćen i tovar čipsa jer je sadržao visok nivo kancerogenog akrilamida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari