Grujičić: Plan da se sav novac za održavanje medicinskih aparata prebaci na Ministarstvo zdravlja 1foto FoNet

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je plan da se sav novac za održavanju medicinskih aparata prebaci na Ministarstvo zdravlja, tako da ono direktno ugovara održavanje i servis aparata i opreme, kako se ne bi dogodilo da pacijent čeka po mesec i više dana da se neki skener popravi, već da se sve završi u roku od nekoliko dana.

Na skupu „Digitalizacija u finansiranju zdravstvene zaštite“ kojem su prisustovali direktori ustanova sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, Danica Grujičić je rekla da će se svi domovi zdravlja i bolnice koji su bili razdvojeni u lokalnim samoupravama ponovo spojiti i raditi kao jedno, saopštilo je Ministarstvo finanasija.

Ona je navela da će se raditi na tome da se svuda gde nedostaju određeni kadrovi, oni nadomeste, tako da sve oblasti budu pokrivene, a građani ne moraju da putuju na specijalističke preglede, već da ih dobiju u svom mestu ili gradu.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se uvođenjem centralizovanih javnih nabavki, robno-materijalnog knjigovodsta i sistema eRecept uvodi red u finansiranje u zdravstvu, s ciljem da se precizno zna na šta je potrošen svaki dinar koji se ulaže, čime država pokazuje odgovornost.

„Na taj načim pravimo značajne uštede, a taj novac se dalje vraća u zdravstvo ulaganjem u lekove, opremu, bolnice“, rekao je Mali.

On je podsetio da je na prethodnom panelu kome su prisustovali direktori domova zdravlja, kritikovao zdravstvene ustanove koje ne prate preporuke RFZO i konstatovao da je od tada ostvaren pomak.

„Svaki od direktora i domova zdravlja je sada deo sistema. Nije im trebalo puno, mesec do mesec i po dana da se usklade, da njihovi sektori finansija razumeju šta treba da rade i postali su deo sistema. Očekujem to sada i od tercijara i sekundara, kliničkih centara i opštih bolnica“, rekao je Mali.

Govoreći o značaju ušteda, on je naveo primer da se odbijanjem preporuka sistema eRecept gubi blizu osam miliona dinara mesečno.

Naveo je i da je primenom vremenskog doziranja terapije, koja treba da spreči stvaranje kućnih apoteka, od maja ostvarena ušteda veća od devet miliona evra, te da se te uštede kreću svakog meseca u rasponu od 1,1 do 1,4 miliona evra.

Naglasio je i značaj centralizovanih javnih nabavki navodeći da su one omogućile da se lekovi i medicinska sredstva nabavljaju po istoj ceni.

„I dalje pojedine zdravstvene ustanove ne postupaju po preporukama RFZO i pratećeg informacionog sistema. To je nedopustivo i neprihvatljivo ponašanje. Mi pravimo umrežen sistem, kako bi ostvarili uštede, da imamo više novca za nove bolnice, domove zdravlja, lekove. Imamo toleranciju jer je sve prilično novo, ali pravila se moraju poštovati“, istakao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari