Guverner Narodne banke Mađarske poziva Orbana da pomogne u smanjivanju inflacije 1Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski

Guverner mađarske centralne banke Đorđi Matolči (Gyorgy Matolcsy) pozvao je Vladu Viktora Orbana da pruži pomoć u borni protiv inflacije ističući da se zemlja suočava sa rizikom rastućih troškova servisiranja javnog duga i sporijeg približavanja.

Mađarska inflacija u februaru je usporila prvi put od sredine 2021. godine, iako je godišnjja stopa inflacije ostala iznad 25 odsto.

Centralna banka ove nedelje nije menjala kamatnu stopu, ali je rekla da će nastaviti sa zatezanjem likvidnosti, što je u suprotnosti sa težnjama vlade da smanji troškove zaduživanja usred ekonomskog usporavanja.

Matolči je mađarskoj skupštini rekao da nema sukoba između njega i premijera, već da se radi o principijelnom neslaganju između centralne banke i vlade, prenosi Rojters.

„Narodna banka Mađarske mora da se bori protiv inflacije i tražimo podršku vlade u tom naporu“, rekao je guverner mađarske centralne banke.

Evropska komisija je projektovala da će inflacija u Mađarskoj ove godine iznositi 16,4 odsto što je najviše u u EU, a generisana je pre svega rastom cena hrane od skoro 50 odsto, kao i dvocifrenim poskupljenjem energije i usluga.

Prema rečima guverner, razlaz između centralne banke i Vlade počeo je 2021. godine kada je inflacija počela da raste i kada je centralna banka „pritisnula kočnicu“, a vlada „pritisnula gas“.

On je rekao da je Orban ignorisao apele centralne banke da se pokrenu ekonomske reforme i da su prethodne tri godine propuštena priika.

„Povratak sa ove tačke biće veoma težak. Pokvariti nešto je lako, ali popravljanje može biti teško“, poručio je Matolči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari