Havarija u TENT-u do sada neviđene veličine 1Foto: BETAPHOTO/ JP EPS

Havarija u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, nakon koje su se nad tim postrojenjem prekjuče formirali veliki oblaci pare, još je jedan dokaz da je proizvodnja struje iz uglja štetna po životnu okolinu i da termo proizvodne pogone treba što pre zameniti obnovljivim izvorima energije, smatra stručna javnost.

Povodom havarije u TENT-u kratkim saopštenjem se oglasila i Elektroprivreda Srbije, istakavši da je na kotlovskom postrojenju bloka A1 u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u ponedeljak došlo do kvara.

– Iz postrojenja je u kraćem vremenskom periodu izašla veća količina pare koja se nadvila nad TENT A. EPS nastavlja stabilno da snabdeva stanovništvo i privredu električnom energijom i nije ugrožena proizvodnja struje – naglašeno je u saopštenju EPS-a.

U havariji nije bilo povređenih, a sa otklanjanjem kvara se počelo odmah.

Izvor Danasa iz Termoelektrane „Nikola Tesla“ potvrđuje da je u postrojenju došlo do kvara i ističe da u ovom trenutku nije poznato šta je njegov uzrok.

– Da li je u pitanju ljudska greška ili je došlo do takozvanog „zamora materijala“ u kotlu je nešto što se u ovom trenutku ne zna. Takvi kvarovi u termo postrojenjima se inače dešavaju, ali ih u TENT-u do sada u ovom obimu nije bilo. Održavanje kotlova i druge opreme je na zadovoljavajućem nivou, to se radi kvalitetno i pedantno, tako da su šanse da je to razlog kvara veoma male – navodi naš sagovornik.

S druge strane, dobri poznavaoci zbivanja u energetskom sektoru tvrde da je podjednako moguće da je došlo ili do ljudske greške ili je havarija izazvana zbog lošeg kvaliteta uglja. Ipak, ne isključuju ni mogućnost spontanog kvara.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je havarija u TE „Nikola Tesla“ primer kako proizvodnja struje iz uglja može biti štetna po okolinu.

– Poznato je da proizvodnja struje iz termo pogona izaziva zagađenje životne sredine a svedoci smo da se dešavaju i havarije ovog tipa. Iz svega toga se može izvući zaključak da je proizvodnja struje iz obnovljivih izvora bezbednija i sigurno je da će Srbija u jednom trenutku morati da počne sa masovnijom proizvodnjom struje na taj način. Šta je razlog kvara u konkretnom slučaju teško je reći, ali s obzirom da se Elektroprivredom Srbije ne upravlja na adekvatan način ne bi trebalo isključiti ni mogućnost ljudske greške ili lošeg održavanja – zaključuje naš sagovornik.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Havarija u TENT-u do sada neviđene veličine”

  1. Vi ste za medalju za dizanje panike i pljuvanja po ljudima,a da ne poznajete elementarne stvari o tome o cemu pisete.Pucanje cevi u kojima je para je uobicajena stvar kod takvih postrojenja.Para uopste nije zagađena jer se dobija pregrevanjem vode…..

  2. Mrzitelji Srbije da li znate da sada placate 1 kwh 8 e- centi a kwh iz obnovljivih izvora kosta od 16- 24 e- centa pa i dalje navijajte za Evropske izvore el. Energije.A da; u ovoj ceni od 16 e centa je uracunata i gospdja Mihajlovic.

  3. Kad dodje do havarije u termoelektrani vetar na kraju sve oduva… A kad dodje do havarije u nuklearnoj elektrani ode svasta nesto na mnogo godina… Pa ti biraj sta je zdravije ne treba biti strucnjak….

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.