HBIS grupa ulaže 120 miliona evra u ekološka postrojenja u smederevskoj železari 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Kineska kompanija HBIS grupa Srbija, u čijem je vlasništvu železara u Smederevu, danas je postavljanjem kamena temeljca počela izgradnju novog postrojenja aglomeracije, u koje će biti uloženo 80 miliona dolara.

Nova investicija predstavlja najznačajniji projekat i ekološko postrojenje, koje gotovo eliminiše štetne gasove, a povećava efikasnosti i produktivnosti rada čeličane.

Planirane su dodatne investicije u zaštitu životne sredine i podizanje energetske efikasnosti železare u vrednosti 40 miliona dolara.

Polaganju kamena temeljca ekološkog postrojenja prisustvovao je predsednik Srbije Alekandar Vučić koji je rekao da je smederevska železara opstala zahvaljujući kineskoj kompaniji i zalaganju kineskog rukovodstva.

„Železara je od fabrike koja je donosila gubitke i probleme postala najveći izvoznik“, rekao je on i izrazio očekivanje da će vlasnik železare nastaviti da ulaže u fabriku i da će njen izvoz biti još veći.

On je naveo da u poslednjih godinu dana u toj fabrici, koja ima više od 5.000 radnika, zaposleno 269 ljudi i da je 501 radnik koji je bio zaposlen na određeno vreme dobio ugovor o radu na neodređeno vreme.

„Ništa od toga ne bi bilo da nije bilo odlučnosti radnika železare i posvećenosti kineskog rukovodstva na čelu sa predsednikom Si Đinpingom da uspe ta investicija“, rekao je Vučić i dodao da će uputiti poziv kineskom predsedniku da ponovo poseti Srbiju.

Istakao je da je započeo razgovore o tome da kineski investitori u Srbiji otvore fabriku gde će praviti robote, što će biti, kako je ocenio, nova i drugačija budućnost Srbije.

Vlada Srbije i kineski Hestil, sadašnja HBIS grupa, koja posluje u više od 100 zemalja sveta, potpisali su u aprilu 2016. kupoprodajni ugovor za Železaru Smederevo, kojim je ta kineska kompanija preuzela 98 imovinskih celina železare za 46 miliona evra.

Кineski vlasnik do sada je u Železaru investirao 150 miliona evra.

HBIS grupa je u prvih pet meseci ove godine bila najveći izvoznik iz Srbije sa 313,2 miliona evra. Prva na listi izvoznika bila je i na kraju prošle godine sa 749,5 miliona evra, što je bio za 212,7 miliona evra veći zvoz nego godinu pre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari