CINS: Devet od deset MHE povezanih sa Nikolom Petrovićem raskinulo ugovore sa EPS-om 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Devet od deset malih hidroelektrana (MHE) povezanih sa kumom predsednika Srbije Nikolom Petrovićem, raskinulo je ugovore sa preduzećem „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) pre njihovog isteka, po kojima su dobijale subvencije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, piše danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Taj portal navodi da je za 10 godina malim hidroelektranama povezanim sa Petrovićem isplaćeno 23,4 miliona evra, ali da se u izveštaju za prošlu godinu navodi da je u tom poslu ostala samo jedna, MHE „Županj“, kojoj je isplaćeno nešto više od 520.000 evra.

Iz „EPS-a“ su za CINS potvrdili da su ugovori raskinuti pre njihovog isteka, i to na inicijativu firmi u čijem su vlasništvu te MHE, a zbog raskida prodavci gube pravo da sa njima ponovo zaključe ugovor za iste elektrane.

Petrović nije odgovorio CINS-u zbog čega su se odlučili da raskinu ugovore sa „EPS-om“, ali je njegov poslovni partner Dragan Klisura naveo da je do toga došlo „da se o njima više ne bi pisalo“.

„Stalno je pisano – ‘Nikola Petrović od države dobio pare‘… Muka nam je od toga“, kazao je Klisura.

On je u ranijem intervjuu za CINS rekao da on „samo ima štetu što ga povezuju sa Petrovićem“.

Portal piše da te firme ostaju u poslu sa malim hidroelektranama, da će struju nastaviti da prodaju na slobodnom tržištu, kao i da je ugovor o otkupu električne energije sklopljen sa firmom „Green Balancing Group“, u kojoj je Nikola Petrović jedan od suvlasnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari