Hotelijeri traže manji PDV, država ćuti 1Foto: EPA-EFE/ BALLESTEROS

Sve mere pomoći privredi Srbije do sada značile su mnogo, pre svega za trenutno očuvanje radnih mesta, ali kada od 1. januara više ne bude minimalaca i odlaganja poreza, ugostitelji i hotelijeri pre svega tvrde da će mnogi ostati bez posla, a vlasnici bez svojih firmi jer jednostavno neće imati odakle da plate dug.

Na naplatu stižu odloženi dugovi za poreze, a mera na kojoj se i pre krize izazvane epidemijom iz ovog sektora insistiralo – smanjenje PDV-a na hranu i piće – izgleda da nije na radaru države. Smanjenje PDV-a sa 20 na 10 odsto je nešto na čemu u HORES-u insistiraju godinama, sada usred krize više nego ikada.

Predsednik ove organizacije Georgi Genov za Danas je podsetio da je popunjenost hotela u ovom trenutku pet odsto a da restorani u Srbiji sada posluju sa tek 20 odsto.

Ništa bolje ne može da se očekuje i naredna dva meseca, a Genov ističe kako bi smanjenje poreza kao i u nekim drugim zemljama dovelo do toga da se poveća promet, ali i da se otvore neka nova radna mesta.

HORES je na poslednjoj sednici Upravnog odbora, napominje on, ponovo zatražio da se PDV smanji, jer bi to podržalo oporavak hotela i restorana u Srbiji.

„Do sada već 17 članica EU ima nižu stopu na ugostiteljske usluge. Među ovim merama, neke EU članice, poput Austrije, Belgije, Bugarske, Kipra, Češke, Grčke, ali i Velike Britanije i Norveške uvele su smanjenje stopa PDV za ugostiteljske usluge“, ističu članovi HORES-a.

Uz smanjenje oni se zalažu i za istovremeno pooštravanje mera kontrole poštovanja Zakona o PDV-u.

Prema istraživanju koje je ove godine uradila evropska hotelijerska organizacija Hotrek, u Austriji je od jula poreska stopa na piće smanjena sa 20 na pet odsto, koliko je porez na hranu i piće u restoranima i hotelima u Nemačkoj.

Naime, Nemačka je početkom jula već smanjenu stopu od sedam odsto smanjila na pet odsto, u Velikoj Britaniji je sa 20 spuštena na pet odsto polovinom jula, dok je u restoranima u Crnoj Gori sa 21 odsto stopa smanjena na sedam odsto avgusta ove godine i važiće sve do avgusta naredne godine.

Smanjenje stopa PDV-a, smatraju hotelijeri, stvara socijalnu uštedu tako što vraća ljude na tržište rada i otvara mogućnost novog i dodatnog zaposlenja mladih ljudi, ali i dovodi do smanjenja rizika viših potrošačkih cena za sektor ugostiteljstva jer u nedostatku smanjenih stopa objekti neće imati drugog izbora da prežive, već će morati da podignu cene.

Hotrek u svom istraživanju napominje da je nakon finansijske krize 2008.

Francuska uvela smanjenu stopu PDV-a na restoranske usluge tokom 2009. i da je njihov zavod za statistiku procenio da je broj bankrotstva u tom sektoru smanjen za 17 odsto, čime je sačuvano 18.000 preduzeća i 30.000 radnih mesta prilikom procene te mere.

Procena je, da je 2016. u Nemačkoj, šest godina nakon smanjenja stope sa 19 na sedam odsto u sektoru smeštajnih usluga, otvoreno dodatnih 46.666 radnih mesta.

Hotrek navodi da to odgovara rastu od 18,5 odsto što je značajno u poređenju sa rastom celokupne ekonomije od 14,6 odsto tokom tog istog perioda.

„U Švedskoj, nakon smanjenja stope PDV na restoranske usluge sa 25 na 12 odsto u 2012. primećeno da je zaposlenost porasla za 8 odsto te godine i šest odsto naredne godine“, ističe se u istraživanju Hotreka.

Smanjenje PDV-a, smatraju domaći hotelijeri, doprinelo bi očuvanju radnih mesta i čuvanju firmi uopšte jer bi bez dodatne pomoći posao mogao lako da propadne.

I dok je Horek uputio molbu EU da države članice spuste stopu na zakonski minimum od pet odsto, što su mnoge i učinile, u Srbiji veruju da bi porez na hranu i piće mogao da se prepolovi.

„Smanjenje poreza očuvalo bi posao, radna mesta zaposlenima, pomogao mnogima da prežive, naročito malima, a to bi na kraju bila i dobit za državu, jer bi ubirala više novca kroz poreze“, ističe direktor jednog beogradskog hotela, koji je tokom krize radio sa pet odsto kapaciteta.

Vlada o ovoj meri nije raspravljala tokom prethodnih sedam meseci, a nedavni predlog Ministarstva trgovine i turizma da se stopa PDV-a na hranu smanji na 10 odsto zasad je ostao na tome. Poslednja reč zvaničnika po ovom pitanju je izjava predsednika države Aleksandra Vučića da je on pre za jednokratne mere nego za izmenu poreske politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari