Hrvatska: Godišnji rast BDP-a u prvom tromesečju sedam odsto 1Foto: Wikipedia/Suradnik1

Hrvatski zavod za statistiku saopštio je da je rast BDP u prvom tromesečju u odnosu na isti period prošle godine porastao za sedam odsto.

“Rast BDP-a prvom tromjesečju na tragu je vladinih očekivanja, a u određenim elementima i bolji od toga”, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar finansija Zdravko Marić.

Najveći doprinos rastu dali su trgovina, transport kao i ugostiteljstvo i turizam. Ovo prema Marićevim rečima ukazuje na oporavak uslužnog sektora koji je nastradao za vreme pandemije kovida-19.
„Što se tiče dekompozicije rasta, možemo biti zadovoljni, uz opasku da još uvek imamo dosta veliku uvoznu zavisnost“, rekao je je ministar finansija.
Na pitanje da li se boji stagflacije u ostatku godine rekao je da uz mere obuzdavanja inflacije treba voditi računa i o očuvanju privredne aktivnosti, inače bi moglo doći do kombinacije pada BDP-a i nastavka rasta inflacije.

“Vrlo je izvesno da će inflacija nastaviti ubrzavati i u maju”, rekao je Marić i najavio nastavak mera za obuzdavanje efekata inflacije koja, kako je rekao, najviše nagriza standard najugroženijih, saopšteno je na portalu Vlade Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari