Hrvatska opet vratila hranu iz Srbije: U keksu pronađen titanijum dioksid, zabranjen u EU zbog moguće genotoksičnosti 1Foto: Printscreen/YouTube/ Humblebee & Me

Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF) objavo je da je početkom meseca vraćena pošiljka keksa iz Srbije namenjena hrvatskom tržištu.

Na sajtu se navodi da je drugog novembra zbog titanijum oksida (E171) keks vraćen pošiljaocu zbog potencijalnog rizika po zdravlje ljudi.

Podsećamo, Evropska komisija za bezbednost hrane je u januaru 2022. godine donela propis kojim se zabranjuje upotreba ovog aditiva u hrani.

Naime, titanijum dioksid je prirodni oksid titanijuma koji ima veoma široku upotrebu, između ostalog kao sastojak boja, krema za sunčanje ili za bojenje hrane.

Kao dodatak hrani ima oznaku E171, a Evropska komisija za bezbednost hrane navela je da postoje osnovane sumnje da ovaj aditiv izaziva genotoksičnost.

To znači da unošenje titanijum dioksida potencijalno može dovesti do izmene gena, odnosno ljudskog genoma koji bi prouzrokovao razne bolesti, pa čak i karcinom.

Osim toga, francuski naučnici su 2017. dokazali da kod pacova redovno oralno uzimanje aditiva E171 dovodi do slabljenja imunog sistema i upale creva. Naime, istraživanja pokazuju da supstanca probija membranu creva i u obliku nanočestica dospeva u krv.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari