I dalje nedostaju prijave o prihodima i imovini članova Vlade Srbije 1Foto: FoNet/ Vlada Slobodan Miljević

Agencija za sprečavanje korupcije potvrdila je Danasu da ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović nije podneo izveštaj o svojoj imovini i primanjima.

Takođe, to nisu učinili ni državni sekretari Saša Radulović, Milan LJušić, Zoran Dimitrijević, Ivana Hadži Stošić, Siniša Perić, Ninoslav Jovanović, Boris Milićević, kao ni pomoćnici u ministarstvima Boris Bjelica, Ognjen Popović, Jovana Zdravković, Nenad Stošić, Aleksandra Imširagić Đukić, Jagoda Lazarević, Boris Milićević i Jasmina Pekmezović.

„Agencija će pokrenuti postupak prethodne provere radi utvrđivanja postojanja povrede Zakona“, naveli su iz te institucije u odgovoru Danasu.

Dodaju i da je u postupku obrade još 14 podnetih izveštaja a da je na njihovoj internet prezentaciji objavljeno 70 prijava državnih sekretara i pomoćnika za koje je Danas zatražio proveru. Reč je o prijavama koje nisu ažurne, zbog čega smo i zatražili detaljnije informacije.

Većina ih je podneta ranijih godina, neke datiraju čak od pre čitave decenije, iako je u međuvremenu došlo do promene ne samo primanja nego i resora u kojima funkcioner radi.

U Agenciji podsećaju da je članom 68 Zakona o sprečavanju korupcije propisano da funkcioneri u roku od 30 dana nakon imenovanja imaju obavezu da podnesu izveštaj o svojoj imovini i prihodima, zatim o imovini i prihodima supružnika ili vanbračnog partnera, kao i maloletne dece ukoliko žive u istom porodičnom domaćinstvu, prema stanju na dan izbora, postavljenja ili imenovanja.

„Javni funkcioner koji je po prestanku javne funkcije odmah ponovo izabran, imenovan ili postavljen, ne podnosi ponovo Izveštaj ako nema promene podataka iz prethodnog Izveštaja, ali je dužan da o tome obavesti Agenciju u roku od 30 dana od dana ponovnog izbora, postavljenja ili imenovanja“, navode iz Agencije i dodaju da „bitna promena postoji kad su uvećani ili umanjeni imovina ili prihodi koji, prema prethodnom Izveštaju, prelaze prosečnu godišnju zaradu bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji ili kad je promenjena struktura te imovine“.

Dodaju da „izveštaj podnosi i lice kome je prestala javna funkcija, u roku od 30 dana od dana prestanka javne funkcije, prema stanju na dan prestanka javne funkcije“, a takođe je bivši funkcioner u obavezi da naredne dve godine po prestanku funkcije podnosi izveštaj prema stanju na dan 31. decembra prethodne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari