IEA: Evropi preti ozbiljna nestašica gasa 2023. godine 1foto EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Evropa očekuje veliki nedostatak gasa do zime sledeće godine, upozorila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Ako se uvoz ruskog gasa gasovodima potpuno obustavi i Kina nastavi da uvozi tečni gas u normalnim količinama, moglo bi da nedostaje skoro polovina gasa potrebnog za punjenje skladišta do nivoa od 95 odsto, upozorila je IEA.

Promene u odnosu na ovu godinu

Punjenje skladišta gasa u EU ove godine je bilo lakše zbog važnih faktora koji se možda neće ponoviti sledeće godine.

Među njima je bio i protok ruskog gasa gasovodima, koji je tokom godine drastično smanjen, ali je u prvoj polovini godine uglavnom bio u granicama normale, piše IndexHR.

Pored toga, manji uvoz kineskog LNG-a u prvih deset meseci ove godine bio je ključan za snabdevanje Evrope sa više LNG-a kako bi se nadoknadilo smanjenje snabdevanja iz Rusije.

„Evropu sledeće zime čeka još veći izazov“

„S obzirom na nedavno toplo vreme i niže cene gasa, postoji opasnost od opuštanja kada je u pitanju snabdevanje Evrope gasom, ali opasnost nipošto nije završena“, rekao je direktor IEA Fatih Birol.

„Kada pogledamo najnovije trendove i verovatna dešavanja na globalnom i evropskom tržištu gasa, vidimo da će se Evropa sledeće zime suočiti sa još većim izazovom“, upozorio je on.

Vlade, kako je rekao, stoga moraju odmah preduzeti mere za poboljšanje energetske efikasnosti i ubrzanje korišćenja obnovljivih izvora energije i toplotnih pumpi i smanjenje potražnje za gasom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari