IEA: OPEK + rez donosi manjak ponude i skok cena nafte 1Foto: EPA-EFE/ ALI HAIDER

Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je da smanjenje proizvodnje koje su najavili proizvođači iz redova organizacije OPEK + rizikuje pogoršanje deficita u snabdevanju naftom koji se očekuje u drugoj polovini godine što bi moglo naštetiti potrošačima i oporavku globalne ekonomije.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na IFP media OPEK + i IEA su se poslednjih meseci sukobili u procenama izgleda za globalnu ponudu i potražnju nafte.

Zemlje koje predstavlja IEA tvrdile su da pooštravanje ponude podstiče cene i može izazvati recesiju, dok OPEK + krivi zapadnu monetarnu politiku za nestabilnost tržišta i inflaciju koja potkopava vrednost njene nafte.

„Bilansi tržišta nafte već su se zaoštrili u drugoj polovini 2023., s potencijalom za pojavu značajnog deficita u ponudi“, navodi IEA u svom mesečnom izveštaju o nafti.

IEA je u 2023. zabeležila potražnju od rekordnih 101,9 miliona barela dnevno , što je dva miliona barela dnevno više u odnosu na prošlu godinu.OPEK+ je svoju odluku o iznenadnom smanjenju nazvao „merom predostrožnosti“, a u mesečnom izveštaju o nafti naveo negativne rizike letnje potražnje za naftom zbog visokih nivoa zaliha i ekonomskih izazova.

IEA očekuje da će globalna ponuda nafte pasti za 400.000 barela dnevno do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari