Igre oko preuzimanja Valjaonice bakra i dalje traju 1Valjaonica bakra Sevojno Foto: N. Kovačević

Privredni sud u Beogradu oglasio se nenadležnim, ukinuo sve radnje pokrenute u tom predmetu i u celosti, uključujući i predlog za određivanje privremene mere, odbacio je pre tri dana tužbu koju je protiv kiparske kompanije Kappa star limited Nebojše Šaranovića, podnela takođe kiparska firma Ist point metals (EPM), inače stopostotna vlasnica akcija Valjaonice bakra Sevojno.

I druga tužba, koju je podnelo opet kiparsko preduzeće Foverone holding limited Miroslava Aleksića, juče je odbačena po istom osnovu, saznaje Danas.

Obe tužbe imale su za cilj da spreče prodaju duga EPM-a od tri miliona evra u kome su glavni ulog – založno pravo nad akcijama Valjaonice bakra.

Naš list je već pisao o tome da je EPM početkom godine zapao u teškoće jer nije platio tri mesečne kamate (40.500 evra) po kreditu od tri miliona evra koji je podignut kako bi se otkupio udeo od oko 19 odsto preostalih manjinskih akcija Valjaonice. Kredit je bio obezbeđen zalogom na svih sto odsto udela srpske fabrike. Već u februaru osim kamate dospeo je na naplatu i kredit koji EPM nije izmirio i banka ga je, uz saglasnost Narodne banke Srbije, prodala preduzeću Mega vest Balkans, registrovanom za sakupljanje neopasnog otpada.

U firmi EPM većinski vlasnik sa 52 odsto udela je Miloš Nikitović, koga u poslovima, na mestu direktora u kiparskoj firmi kao i na poziciji predsednika Nadzornog odbora u zavisnom društvu Valjaonica bakra, predstavlja sin Desko Nikitović. Manjinske udele do skoro su imale firme Haramalk i Seba star koje se povezuju sa bivšim ministrom privrede Nebojšom Ćirićem ali je taj paket od 48 odsto nedavno preko Kappa stara preuzeo Šaranović koji je otkupio i kreditno potraživanje uz koje ide i zaloga na akcije Valjaonice. S druge strane, Nikitović je pokušao da preko kiparske firme Foverone holding limited, Miroslava Aleksića, uplati otkupljeni dug. Novac je, međutim, vraćen jer Aleksićeva i Šaranovićeva firma nemaju ugovorni odnos iz koga bi proistekla naplata ovog potraživanja. Nikitović ipak tvrdi da je prilikom uplate “u svemu postupljeno prema instrukcijama poverioca”.

Kakva je uloga Aleksićeve firme u ovom slučaju, nije najjasnije osim ukoliko i sam nije zainteresovan za vlasništvo u Valjaonici, zbog čega poslovni krugovi tvrde da je reč o “tihom ratu za preuzimanje vlasništva u Valjaonici”. Naime, Aleksić je dao kredit od tri miliona evra sa kamatom od šest odsto za namirenje duga EPM-a, čime ga je dodatno zadužio, ali ni tu nije jasno zašto većinski vlasnik nije prihvatio raniju ponudu malih akcionara koji su od Šaranovića obezbedili beskamatnu pozajmicu za to. U svakom slučaju, dug praktično nije naplaćen i govori da će Šaranović, inače poslovično nedostupan za medije, raspisati licitaciju za to potraživanje. Upravo to je Nikitović hteo da spreči tužbom kod Privrednog suda u Beogradu, koja je na kraju odbačena.

– Šokirani smo odlukom suda jer je očigledno protivzakonita. Akcije Valjaonice registrovane su u Srbiji pa je jasno da o njima treba da odlučuje sud Republike Srbije. Sud na ovaj naš argument nije odgovorio. Osim toga, mi smo u ugovoru o kreditu dogovorili nadležnost suda u srbiji i primenu srpskog prava. Ne može sada zbog prodaje potraživanja kiparskoj firmi, da nam menjaju prava da ne možemo da se obratimo našem sudu. Pitam se, da je banka prodala potraživanje nekoj firmi iz Burkine Paso, da li bi nam sudio sud te zemlje – kaže Nikitović za Danas.
Dodaje da će sada razmatrati posledice ove sudske odluke i najavljuju da će se ovih dana oglasiti sa više informacija.

– Dug smo platili. To što je poverilac vratio novac predstavlja zloupotrebu koja ne bi trebalo da utiče na naša prava. Nadam se da će država da reaguje i zaštiti prava stranog investitora ali ću se kao američki državljanin u svakom slučaju obratiti tamnošnjem sudu – ističe on.

U “taboru druge strane” ističu da je odluka logična jer je reč o sporu između dve kiparske firme, a da se parnica odnosi na deo u koji je umešana treća, opet kiparska kompanija sa kojom tuženi Kappa star nema nikakav pravni posao.

Cena

Prema nezvaničnim izvorima, Šaranović je ponudio Nikitoviću otkup njegovog paketa akcija u Valjaonici po ceni od 8,5 miliona evra, odnosno dva miliona više nego što bi 52 odsto udela u kapitalu vredelo mereći to poslednjom cenom postignutom prilikom otkupa manjinskih akcija početkom prošle godine. Dogovor nije postignut, pa je u “igru” ušao Aleksić. Inače, vrednost Valjaonice, po proceni nezavisnih revizora iz 2019. godine, iznosila je oko 14 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari