Ilija Dević: Ja sam bio investitor, a ne ktitor 1Foto: ilijadevic.com

Iako je Evropska unija svrstala slučaj ATP “Vojvodina“ među pet najvećih u 24 sporne privatizacije i kao jedini gde je oštećen investitor a ne država Srbija, izvršna vlast ne prestaje da vrši pritisak koji u opvom predmetu dodatno uvećava štetu.

Čini to preko novosadskih političara, sudija, tužilaca i bankara. Pakujući slučaj ATP “Vojvodina“ u navodni društveni interes, prikriva se suština, da je reč o ličnim interesima određenih lica bliskih izvršnoj vlasti – naveo je Ilija Dević, bivši većinski vlasnik ATP “Vojvodine” u saopštenju za javnost. On, objašnjavajući pozadinu ovog slučaja, podseća da je krajem 2006. godine, kada se završavala investicija ATP “Vojvodine“, mogućnost da izvuku korist za sebe uočila narko i duvanska mafija koja je harala Srbijom.
– Uz nju su kao podrška išli bivši članovi državne bezbednosti, posebno istaknuti neki iz Vojvodine koji su državne poslove preveli u privatne brazde – ističe Dević.
Dodaje da su njihovi glavni “izvršitelji” Grad Novi Sad i banka koja je pratila najveći deo investicije. Dodaje da je jedan od direktora te banke u Srbiji, namestio kupovinu servisnog centra ATP “Vojvodine“ iz stečaja svom rođenom bratu. “Ipak, iako će iz tog posla da izvuče korist, on nije pravi kupac, jer iza toga stoji neko drugi”, navodi Dević.
– Grad je svoj navodni interes našao u tome, da preko banke, čiji su predstavnici u Odboru poverilaca, izvrši pritisak kako bi ATP “Vojvodina“ ponovo otišla u bankrot. Grad bi tada jeftino kupio novoizgrađenu autobusku stanicu. Međutim, ni grad nije pravi kupac, jer stanične usluge po zakonu nisu komunalna delatnost. Stanica će morati u privatizaciju, kao što su gotovo sve autobuske stanice u Srbiji to učinile, a Grad će je po niskoj ceni ponuditi već odavno određenom kupcu. Suočen sa takvim planom, da li ima svrhe da pitam: Ko će smeti da radi sa investicijom ATP “Vojvodina“, ako ja sa validnom dokumentacijom to nisam smeo!? Ili, zašto se uništava imovina svih građana Srbije, s obzirom na to da u ATP „Vojvodini“ ima i državnog kapitala? – ističe on u saopštenju.
Dević podseća i da je sa ATP „Vojvodinom“ i sam pokrenuo niz sporova u kojima se dokazuje kolika je šteta nastala jer Grad nije ispunio svoju ugovornu obavezu.
– U tim sporovima sudi se pod stravičnim političkim pritiskom, a u duboki kriminal su ušla već tri gradonačelnika i isto toliko njihovih zamenika, sudije, tužioci i drugi nosioci funkcija izvršne i sudske vlasti. Presude su donosile iskusne i profesionalne sudija, ali bi one bile  drugačije da se sudilo po zakonu i sopstvenoj savesti kako nalaže zakletva sudija, a ne po političkom nalogu – tvrdi Dević koji je na svom sajtu objavio dokumente iz ovih sporova, presudu kojom je odbijena njegova tužba za naknadu lične štete i žalbu na taj akt kako bi javnost mogla da dođe do istog zaključka. On je zatražio od Visokog saveta sudstva, Ministarstva pravde i Apelacionog suda u Novom Sadu da mu obezbede zakonito i fer suđenje. Naglašava da je njegov cilj jedino da zaštiti svoju imovinu, da nije izgubio volju da problem reši mirnim putem, ali da je neophodno da tu volju pokaže i Grad.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari