Industrijska proizvodnja u Srbiji u julu veća za 0,4 odsto u odnosu na taj mesec prošle godine 1Foto: Pixabay/Pashminu

Industrijska proizvodnja u Srbiji u julu ove godine bila je veća za 0,4 odsto nego u julu prošle godine, dok je u odnosu na prosek 2019. godine, veća za 2,2 procenata, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Industrijska proizvodnja u periodu januar – jul 2020. je u poređenju sa istim periodom 2019. godine, manja za 1,4 odsto, navedeno je u saopštenju.

Posmatrano po sektorima, u julu 2020. u odnosu na isti mesec 2019, zabeležena je rast u sektor Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija od 6,3 odsto, kao i rast u sektoru Rudarstva od 1,7 odsto, dok je pad registrovan u sektoru Prerađivačka industrija 0,8 procenata.

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama u julu 2020. godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine, pokazuju da je došlo do rasta u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju (29,4 odsto), kapitalnih proizvoda (1,3 odsto) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (0,3 odsto).

Istovremeno pad zabeležen u proizvodnji energije (0,5 odsto) i intermedijarnih proizvoda, osim energije (1,6 odsto).

Obim industrijske proizvodnje u julu 2020. godine, u odnosu na jul 2019, imao je rast kod 15 oblasti, sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 55 procenata, a pad kod 14 oblasti, sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 45 odsto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u julu ove godine, u odnosu na isti mesec 2019. godine, imale su: proizvodnja električne energije, proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina, proizvodnja nameštaja, proizvodnja prehrambenih proizvoda i proizvodnja električne opreme.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za jul 2020. godine, u odnosu na prosek 2019. godine za industriju, ukupno pokazuje da je ostvaren rast od 1,3 procenata, a za prerađivačku industriju rast od 2,2 odsto.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za jul 2020. godine, u odnosu na jun 2020. godine, pokazuje da je za industriju ukupno ostvaren rast industrijske proizvodnje od 3,6 odsto i da je za prerađivačku industriju ostvaren rast od 5,5 odsto.

Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u julu 2020. godine, u odnosu na prosek 2019. godine, kod ukupne industrijske proizvodnje veća je za dva procenta, a kod prerađivačke industrije veća je za 4,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari