Inflacija u Nemačkoj u novembru najniža od juna 2021. 1Foto: Shutterstock/Sean Pavone

Inflacija u Nemačkoj nastavila je da pada u novembru i spustila se na 3,2 odsto na godišnjem nivou, što je najniža inflacija od juna 2021. godine, pokazuju preliminarni podaci objavljeni danas.

Ti podaci povećavaju verovatnoću da će Evropska centralna banka (ECB) smanjiti referentnu kamatnu stopu.

Porast potrošačkih cena u Nemačkoj pao je u novembru za 0,6 procentna poena u odnosu na oktobar, kada su cene već pale na 3,8 odsto, saopštio je savezni institut za statistiku Destatis.

Pad inflacije u Nemačkoj je spektakularan u odnosu na vrednosti blizu devet odsto u prvom kvartalu ove godine. To se dešava u usporenom ekonomskom kontekstu, što je uticaj ruskog rata na Ukrajinu.

Cena energije je porasla za 4,5 odsto na godišnjem nivou , posle skoka 2022. godine izazvanog početkom ruske invazije u Ukrajini.

Rast cena prehrambenih proizvoda usporava osmi uzastopni mesec, ali je i dalje visok, 5,5 odsto na godišnjem nivou.

Van Nemačke inflacija je takođe usporila u Španiji u novembru na 3,2 odsto godišnje, posebno zahvaljujući padu cena goriva.

Ti podaci povećavaju verovatnoću da će Evropska centralna banka pristupiti prvom smanjenju referentne kamate 2024. godine, oko čega tržišta spekulišu.

ECB je zadržala svoje kamatne stope na istorijskom maksimumu u oktobru, na 4,0 procenta na depozite.

Taj nivo bi trebalo da se zadrži dosta dugo da bi pomoglo trajnom spuštanje inflacije, kažu u ECB-u, gde je pogled okrenut ka rastu plata.

Nominalne zarade u Nemačkoj porasle su 6,3 odsto u trećem kvartalu na godišnjem nivou, naveo je danas Destatis u odvojenom saopštenju. Realno plate su porasle 0,6 odsto, što je najbolji pokazatelj od drugog tromesečja 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari